Belfort van Sint-Truiden

Grote Markt 3800 Sint-Truiden België

Noël Reynders en het Belfort van Sint Truiden

Bezoek in maart 2019

Een mooie ontmoeting

Een onverwachte ontmoeting valt ons echter ten deel wanneer wij de zolder van het stadhuis betreden. Het blijkt Noël Reynders te zijn, de voormalige stadsbeiaard van Sint-Truiden…

Stadhuis en Belfort van Sint-Truiden

Beknopte geschiedenis:

De oorsprong van het belfort van Sint-Truiden gaat terug tot 1366, toen het invloedrijke lakengilde een hal met belfort van hout liet bouwen. De huidige stenen toren dateert van 1606. In dat jaar werd de bovenbouw van de toren met beiaard door een storm afgerukt. Nog in hetzelfde jaar werd het belfort herbouwd. Al het bouwmateriaal kwam uit de omgeving: mergelsteen uit Zichem en de 51.200 bakstenen werden in Sint-Truiden zelf aangeschaft #1.

In 1754-1755 werd het huidige stadhuis gebouwd op het grondvlak van de oude hal. In 1934 werden de gevels van dit stadhuis drastisch aangepast. De pleister werd weggehaald zodat de baksteen zichtbaar werd, en er werden lijsten van mergelsteen aangebracht. Deze aanpassingen waren bedoeld om het geheel een renaissance-uiterlijk te geven. In het interieur zijn nog vertrekken bewaard met stucwerk en marmerimitaties, versierd met pilasters, friezen en medaillons. De belfort van Sint-Truiden draagt een beiaard met 41 klokken uit 1754. Het complex is sinds 1939 beschermd als monument.

#1 2003, Vlaamse Belforten, Michiel Heirman, Uitgeverij Davidsfonds, Leuven.

Oorsprong:

Gebouwd: 

Bouwmateriaal:

Stijlperiode:

Hoogte:

Toegankelijkheid:

1366

1606 (huidige toren)

baksteen, mergel

renaissance

46 meter

niet toegankelijk voor het publiek

Openingsuren stadhuis

Maandag tot en met zaterdag 9.00 uur tot 12.30 en 13.00 uur tot 17.00 uur

Zondag 10,00 uur tot 12.30 uur en 13.00 uur tot 16.00 uur

Gesloten op de carnavalmaandag

Elke eerste zondag van de maand is er om 14 uur een gratis rondleiding met gids door het stadhuis. Het belfort is niet toegankelijk voor het publiek.

Informatie

Toerisme Sint-Truiden:

Bel: +32(0)11 70 18 18

Mail: info.toerisme@sint-truiden.be

Overnachtingsmogelijkheden in Sint-Truiden

Onze voorpret bestaat voor een deel uit het boeken van een accommodatie. Het combineren van een bezoek aan een belfort met een overnachting in de buurt ervan maken voor ons de beleving compleet en biedt ons meer tijd om informatie te verzamelen.

Hotel Belle Vie

Hotel Belle-Vie ligt in de Art Nouveau wijk in Sint-Truiden, op 2 minuten lopen van het treinstation. Er is gratis WiFi en gratis parkeergelegenheid. De geluiddichte…

Belrom Hotel

Belrom Hotel ligt op slechts 1,5 km van het centrum van Sint-Truiden en wordt omgeven door een landelijk gebied. U kunt er gratis gebruik maken van WiFi. De moderne …

Hotel Stayen

Hotel Stayen ligt in Sint-Truiden, in de streek van Haspengouw en biedt ruime, moderne kamers en gratis toegang tot de fitness- en wellnessfaciliteiten, die in de buurt…

Eten en drinken

Tijdens ons bezoek aan Sint Truiden hebben wij spontaan enkele lokalen bezocht om ook voor de innerlijke mens te zorgen. Heb je nog een toevoeging of een absolute tip waar een bezoek aan Sint Truiden culinair mee opgeluisterd dient te worden stuur dan een bericht naar: info@belforten.com.

Belfort van Sint-Truiden

1. Cosmo Café

Op vrijdagmiddag binnenstappen in een café waar, naar eigen zeggen, duurzame vriendschappen en frisse ideeën ontstaan is een goed begin van een bezoek aan Sint Truiden. Met gerechten, even fris als hun pinten met ook nog een schitterend uitzicht op het belfort.

Website Cosmo Café

Belfort van Sint-Truiden

2. Den Artist, Bistro & Diner

Wanneer wij op straat informeren naar een restaurant met Belgische keuken worden wij getipt over dit knusse eethuis. En terecht! De zeer royale porties stoofvlees en de stoofpotjes zijn heerlijk.

Website Den Artist

Belfort van Sint-Truiden

3. Brasserie Royal

Magrieten om de dames van toerisme te bedanken sieren de tafel als wij lunchen bij Brasserie Royal. Dat wij op een prominente plek op de Grote Markt zitten is zichtbaar op de rekening maar kan de pret niet drukken. Aanrader!

De drie recentste berichten

Op deze pagina hebben wij alle relevante informatie voor een bezoek aan dit belfort verzameld. Om dit actueel te houden zijn wij continu op weg naar één van de 56 belforten die op de Unesco Werelderfgoedlijst staan. Hieronder de recentste toevoegingen.

Bezoek Belfort van Dendermonde 2023

Bezoek Belfort van Dendermonde 2023

Bezoek Belfort van Dendermonde 2023 Het was Rein gelukt om contact te leggen met Patrick Segers, het diensthoofd Toerisme in Dendermonde en een afspraak te maken voor de bezichtiging van het Belfort. Niet alleen Patrick stond ons voor het Belfort en Stadhuis op te...