Belfort van Zoutleeuw

Groenplaats 1 3440 Zoutleeuw

Een sneak preview valt ons ten deel

Bezoek in mei 2019

Een sneak preview valt ons ten deel

Noël Reynders die wij in Sint-Truiden bij toeval hebben ontmoet leidt ons persoonlijk rond in het Belfort van Zoutleeuw. De foto’s binnen mogen alleen onder embargo worden gemaakt want de binnenzijde is spectaculair gerestaureerd en men staat kort voor de opening en de presentatie aan het grote publiek.

Kerkbelfort, Sint-Leonarduskerk Zoutleeuw

Beknopte geschiedenis:

In 1231 wordt Zoutleeuw een zelfstandige parochie en is waarschijnlijk in datzelfde jaar gestart met de bouw van de Sint-Leonarduskerk met de bouw van het op het oosten gerichte koor. De kerk wordt gesierd door drie torens. Twee torens van ongelijke hoogte flankeren de westgevel en vieringstoren als dakruiter op het schip. Wat bijzonder aan is dat  alle drie de torens afwisselend en soms gelijktijdig als belfort gefungeerd hebben.

De eerste vermeldingen van werkzaamheden ten behoeve van het ophangen van klokken dateren van 1452 en 1453. En betreffen de Sint-Leonardustoren (de hoogste van de twee).  Het beiaard dat hiervoor bedoeld werd uiteindelijk geplaatst in de lagere Sint-Barbaratoren. 

In de vieringstoren hangen nu nog steeds 7 klokken die onderdeel uitmaakten van het oudste beiaard ter wereld. De grootste klok van de originele set,  in 1531 gegoten door Medard Waghevens is in 1904 verplaatst naar de Sint-Barbaratoren. Het is de drie ton zware Leonardusklok , volgens het opschrift hielp de klank van de klok vrouwen in barensnood, verloste gevangenen en bevrijdde mensen die bezeten waren voor de duivel.

De vieringstoren is in 1926 vervangen omdat het origineel compleet vervallen was. In 1963 is er een nieuwe beiaard bij geplaatst van het Nederlandse bedrijf Eijsbouts.

De Sint-Leonardus kerk heeft meerdere grotere renovaties ondergaan. In 1861, 1966, 1993 en de meest recente is in 2019 afgerond.

Oorsprong:

Gebouwd: 

Bouwmateriaal:

Stijlperiode:

Hoogte:

Toegankelijkheid:

1231

kort na 1231

zandsteen en bakstenen

gotiek

? meter

niet toegankelijk voor het publiek

Openingsuren Toeristische dienst (in stadhuis)

Zaterdag, zondag en maandag gesloten

Dinsdag tot en met vrijdag 13.30 uur tot 16.30 uur

Meer informatie

Stadhuis Zoutleeuw

Aen den Hoorn 1

3440 Zoutleeuw

Bel: +32(0)11 94 90 40

Mail: toerisme@zoutleeuw.be

Overnachtingsmogelijkheden in Zoutleeuw

Onze voorpret bestaat voor een deel uit het boeken van een accommodatie. Het combineren van een bezoek aan een belfort met een overnachting in de buurt ervan maken voor ons de beleving compleet en biedt ons meer tijd om informatie te verzamelen.

B&B Kamer en Aambeeld

B&B Kamer en Aambeeld heeft een rustige ligging in Zoutleeuw, in Vlaams Brabant, tussen de velden en fruitbomen, en beschikt over een terras en een tuin. Voor een drankje kunt u terecht in de eigen bar…

Hotel Belle Vie

Hotel Belle-Vie ligt in de Art Nouveau wijk in Sint-Truiden, op 2 minuten lopen van het treinstation. Er is gratis WiFi en gratis parkeergelegenheid. De geluiddichte kamers …

Hotel Stayen

Hotel Stayen ligt in Sint-Truiden, in de streek van Haspengouw en biedt ruime, moderne kamers en gratis toegang tot de fitness- en wellnessfaciliteiten, die in de buurt van het hotel liggen…

Eten en drinken

Tijdens ons bezoek aan Zoutleeuw hadden wij slechts weinig tijd om ook voor de innerlijke mens te zorgen. Een paar snelle pinten bij De Twee Leeuwkens en een blik naar binnen bij De Lakenhalle. Heb je een toevoeging of een absolute tip waar een bezoek aan Zoutleeuw culinair mee opgeluisterd dient te worden stuur dan een bericht naar: info@belforten.com.

1. De Twee Leeuwkens

Op loop afstand van het belfort zegen wij neer op het overdekte terras van De Twee Leeuwkens. Gewoontegetrouw gaan wij voor het streekbier, dit keer het in Dormaal gebrouwen ‘Hof ten Dormaal Blond’. Dit biertje van het vat is alleen al een reden om nog eens terug te komen.

De Twee Leeuwkens Cosmo Café

2. Eetcafé De Lakenhalle

Recht tegenover het belfort in de voormalige lakenhalle is dit eetcafé gevestigd. Bij een volgend bezoek zeker de plek om iets te eten. Helaas is het gesloten als wij er op zaterdagmiddag staan maar de kaart ziet er smakelijk uit.

Eetcafé De Lakenhalle

3. De Cleyne Taefel

Waar in Zoutleeuw kun je lekker eten? Nadat wij enkele malen de naam van dit restaurant horen bekijken wij de website en het water loopt ons in de mond. De chef kookt iedere dag op ambachtelijke wijze de heerlijkste gerechten. Gauw weer een keer naar Zoutleeuw!

De Cleyne Taefel

De drie recentste berichten

Op deze pagina hebben wij alle relevante informatie voor een bezoek aan dit belfort verzameld. Om dit actueel te houden zijn wij continu op weg naar één van de 56 belforten die op de Unesco Werelderfgoedlijst staan. Hieronder de recentste toevoegingen.

Bezoek Belfort van Dendermonde 2023

Bezoek Belfort van Dendermonde 2023

Bezoek Belfort van Dendermonde 2023 Het was Rein gelukt om contact te leggen met Patrick Segers, het diensthoofd Toerisme in Dendermonde en een afspraak te maken voor de bezichtiging van het Belfort. Niet alleen Patrick stond ons voor het Belfort en Stadhuis op te...