Een vrijdagavond in Dendermonde

Tijdens onze tochten proberen we steeds twee of drie belforten in één weekend te bezoeken. Daar gaat veel planning aan vooraf. Uiteraard is een overnachting op een bijzondere plek en het bezoeken van de plaatselijke horeca een vast onderdeel. Bert neemt dit stuk voorbereiding voor zijn rekening en weet ons steeds weer te verrassen.

Nu weer loodst hij ons door Dendermonde via de cafe’s Barolo, Art Deco en ’t Peirt naar café ‘In de Poepekas’. Deze laatste hadden we zelf zeker nooit gevonden. Bert wel! Een meer dan bijzondere kroeg waar zich al snel geanimeerde gesprekken ontwikkelen waarvan er één de loop van het bezoek aan Dendermonde een verrassende wending geeft.

Cafe Taverne 't PEIRT
In de poepekas
In de Poepekast

In de Poepekas

Drie stappen naar binnen in café ‘In de Poepekas’ voel je je direct Jan Klaassen in hoogst eigen persoon. Overal waar je kijkt hangen namelijk ’tegenspelers’ en verder ieder denkbaar attribuut wat je in een poppenkast kunt aantreffen. Dat dit niet toevallig is wordt duidelijk wanneer we kennis maken met de uitbater Joost Dierickx.

Café In de Poepekas dankt zijn naam en bestaan aan de passie van de familie Dierickx: het poppentheater. Het is erg gezellig en wanneer wij andere gasten vertellen wat ons naar Dendermonde brengt regent het vervolgens goede tips over plekken om te bezoeken in combinatie met onze tochten naar de belforten. Joost nodigt ons uit om de volgende dag zijn theater Kalleke Step te bezoeken.

Marionettentheater Kalleke Step
Marionettentheater Kalleke Step
Marionettentheater Kalleke Step

Theater Kalleke Step

Direct na ons bezoek aan het Belfort van Dendermonde spreken we met Joost in de stad af en rijden vervolgens achter hem aan naar Grembergen waar het theater Kalleke Step gevestigd is. Het is zaterdagochtend en het theater is gesloten maar voor ons gaan de deuren wijd open. Joost neemt ons mee naar de betoverende wereld achter de schermen van theater Kalleke Step.

Tussen de decors vertelt Joost ons gedetailleerd over de geschiedenis van het theater. Zowel over de periode van 1976-2002 onder zijn vader als over zijn eigen doorstart in 2011. Kalleke Step is de naam van de nar die het Ros Beiaard door de Dendermondse straten leidt, het marionettentheater is naar hem vernoemd. Het theater was in de jaren zeventig en tachtig een begrip in wijde omgeving en trok duizenden bezoekers.

Heel Europa gezien door Reynout en Kalleke Step

Joost zijn vader was ook de oprichter van volkskunstgroep Reynout (volksdans, volksmuziek, vendelzwaai- en trommelkorps). Joost deelt prachtige verhalen over hoe het poppentheater destijds voor zijn vader, hemzelf en vele dansers, vendelzwaaiers en poppenspelers een goedkope manier was om door Europa te reizen. Het was een tijd waarin ze de wereld verkenden, hun theaterkunsten perfectioneerden en onderweg onvergetelijke ervaringen en vriendschappen opdeden. We zien de vonk van avontuur in Joost’s ogen terwijl hij spreekt over die opwindende tijd.

Het reizen met marionettentheater was destijds de reden waarom het theater nooit verlegen zat om nieuwe aanwas. Tegenwoordig is het lastiger maar trots weet hij te melden dat hij, na de nieuwe start in 2011, weer een mooie en vaste groep mensen heeft weten te verzamelen.

Marionettentheater Kalleke Step
Marionettentheater Kalleke Step
Marionettentheater Kalleke Step

Marionettentheater is een teamsport

Tussen de coulissen wordt het ons al snel duidelijk: marionettentheater is een teamsport. Aan de uitvoering van een gemiddelde productie werken 20 personen mee. Poppenspelers, stemmenacteurs, technici, schrijvers en regisseurs moeten goed op elkaar ingespeeld zijn voor een mooie voorstelling. Daarnaast worden alle poppen en decorstukken ook nog eens in het theater vervaardigd door Joost en zijn team.

Nadat Joost ons achter de coulissen alles heeft laten zien, worden Bert en Rein verrast met de kans om backstage zelf met de poppen te spelen. Ze grijpen deze unieke gelegenheid natuurlijk met enthousiasme aan en creëerden hun eigen magische momenten. Joost begeleidt ze geduldig en deelt zijn expertise terwijl ze de poppen tot leven brengen en zich verliezen in de betovering van het poppenspel.

Ga vooral een keer kijken!

De geschiedenis van theater Kalleke Step en de passie van Joost maken ons bezoek aan Dendermonde nog specialer. Het voelt alsof we een glimp opvangen van het verleden en de erfenis die dit theater met zich meedraagt. Het was een eer om te mogen luisteren naar Joost’s verhalen en zijn toewijding aan het in stand houden van deze unieke kunstvorm te zien.

Ben je dus in Dendermonde, bezoek dan behalve het Belfort ook het Theater Kalleke Step! De aankondigingen van voorstelling staan op de website: www.kallekestep.be. Je kunt Kalleke Step uiteraard ook volgen via Social media (zie website).

Marionettentheater Kalleke Step Sint-Elooistraat 15 Grembergen

Bedankt Joost!
Goed toeven bij Kalleke Step
Eric Cornelissen

Eric Cornelissen

Wanneer het was is niet meer bekend maar tijdens een editie van de Gentse Feesten ontstond de interesse in de geschiedenis en de betekenis van Belforts. Met een vette knipoog naar Reinhold Messner die als eerste de veertien hoogste toppen van de wereld beklom moest iemand maar eens de eerste zijn die alle belforten van de Lage Landen gaat beklimmen! Pas later werd duidelijk dat het er geen 14 maar 56 zijn. Die Messner had het maar makkelijk.