Belfort van Tienen

Veemarkt 36 3300 Tienen België

Gilbert Declercq tijdens de zeer informatie rondleiding

Bezoek in mei 2019

Een sprong door de tijd

De Tiense stadsgidsen stellen zich ten doel om het eigen karakter van Tienen te tonen. Gilbert Declercq was zelf van 2002 tot en met 2008 voorzitter en dus zijn wij in goede handen. Wij spreken met hem af in het Apostelenhof naast de kerk….

Kerkbelfort, Tienen

Beknopte geschiedenis:

Over het ontstaan van de Sint-Germanuskerk, waar het belfort van Tienen een onderdeel uitmaakt, is weinig documentatie bewaard gebleven. Sommige bronnen hebben het over de 9e eeuw maar de eerste geschreven vermelding zijn van veel later. Algemeen houdt men het erop dat de eerste bouw aan het einde van de 12e eeuw heeft plaatsgevonden. De bouw van de huidige toren is gestart na een brand in 1536. Waar voor de brand twee torenspitsen de westbouw sierden, werden deze vervangen door een nieuwe hogere toren op het middengedeelte ervan. In 1556 werd het eerste beiaard met zes klokken geplaatst (Medardus Waghevens). De toren heeft in de eerste decennia vaak schade opgelopen: in 1592 door blikseminslag, in 1635 in de brand gestoken door Hollandse troepen, door stormschade in 1643 en in 1708 door een enorme kerkbrand. De herstelwerkzaamheden na deze laatste brand duurde 10 jaar en gaven de toren het uiterlijk die het vandaag de dag nog heeft.

Oorsprong:

Gebouwd: 

Bouwmateriaal:

Stijlperiode:

Hoogte:

Toegankelijk:

9e eeuw

1536 (huidige toren)

zandsteen, grijs kwartsiet

neoromaans

64 meter

toegankelijk op afspraak met Tiense Gildenbond

Openingsuren Toeristisch Infokantoor

Dinsdag tot en met zondag 10.00 uur tot 17.00 uur

In het Toeristisch Infokantoor is ook de Streekshop ondergebracht. Je kan er een keuze maken uit een breed gamma van museumartikelen, Hagelandse- en andere streekproducten, overheerlijke zoetigheden en interessante boeken.

Informatie

Toerisme en erfgoed Tienen:

Grote Markt 3-6, 3300 Tienen

Bel: +32(0)16 80 57 38

Mail: toerisme@tienen.be

Website: toerisme.tienen.be

Overnachtingsmogelijkheden in Tienen

Onze voorpret bestaat voor een deel uit het boeken van een accommodatie. Het combineren van een bezoek aan een belfort met een overnachting in de buurt ervan maken voor ons de beleving compleet en biedt ons meer tijd om informatie te verzamelen.

Hotel Kronacker

Hotel Kronacker heeft een restaurant, een fitnesscentrum, een bar en een tuin in Tienen. Er is een zonneterras en u kunt gebruikmaken van gratis WiFi en …

Alpha Hotel

Het Alpha Hotel ligt in het centrum van Tienen, op 5 minuten lopen van het treinstation van Tienen. Het beschikt over 17 kamers, 4 deluxe appartementen…

B&B Nokernote

Nokernote is landelijk gelegen, op 7 minuten rijden van het centrum van Tienen. De bed & breakfast beschikt over themakamers met WiFi. U kunt wandelen…

Eten en drinken

Tijdens ons bezoek aan Tienen hebben wij spontaan enkele lokalen bezocht om ook voor de innerlijke mens te zorgen. Heb je nog een toevoeging of een absolute tip waar een bezoek aan Tienen culinair mee opgeluisterd dient te worden stuur dan een bericht naar: info@belforten.com.

1. Café het Wiel

Wij komen dus uit Bussum en zijn daar al decennia verwend geraakt door Café de Peuk. Café het Wiel mag zich de Tienense evenknie noemen. Als op de automatische piloot zaten wij in mum van tijd op het terras met een vertrouwd gevoel alsof wij er al jaren kwamen. Goeie pinten!

Café het Wiel op Facebook

2. Alpha Hotel

Gelukkig prijzen wij ons dat wij het Alpha Hotel als uitvalsbasis hebben gekozen. Het hotel ligt in het hart van de stad. Voordat wij op restaurant gaan, trappen wij de vrijdagavond hier af met lokaal bier: Natte Lore, heerlijk! Wij krijgen er later spijt dat wij gedreven door nieuwsgierigheid niet ook hier het diner hebben genoten. 

Alpha Hotel Tienen

3. Brasserie ’t Wit Paard

Het uitzicht vanuit ’t Wit Paard op de Kerk Onze Lieve Vrouw van Tienen is prachtig. Vriendelijke bediening en een goede dagschotel. De prijs/kwaliteit verhouding was prima!

Brasserie ’t Paard

De drie recentste berichten

Op deze pagina hebben wij alle relevante informatie voor een bezoek aan dit belfort verzameld. Om dit actueel te houden zijn wij continu op weg naar één van de 56 belforten die op de Unesco Werelderfgoedlijst staan. Hieronder de recentste toevoegingen.

Bezoek Belfort van Dendermonde 2023

Bezoek Belfort van Dendermonde 2023

Bezoek Belfort van Dendermonde 2023 Het was Rein gelukt om contact te leggen met Patrick Segers, het diensthoofd Toerisme in Dendermonde en een afspraak te maken voor de bezichtiging van het Belfort. Niet alleen Patrick stond ons voor het Belfort en Stadhuis op te...