Onze generale repetitie
Bezoek in februari 2018
Een mooie ontmoeting
Een onverwachte ontmoeting valt ons echter ten deel wanneer wij de zolder van het stadhuis betreden. Het blijkt Noël Reynders te zijn, de voormalige stadsbeiaard van Sint-Truiden…
Belfort van Brugge
Beknopte geschiedenis:
Met de bouw van het belfort van Brugge werd gestart in 1240. Ze werd onmiddellijk in steen opgetrokken. De toren was bekroond met een houten constructie waarin de gemeenteklok was opgehangen. Deze houten constructie ging in 1280 verloren door een brand. Tussen 1291 en 1296 werd het belfort hersteld kwamen de twee vierkante onderste bouwdelen tot stand met daarop een houten spits. Vervolgens werd tussen 1483en 1487 het achthoekige bovengedeelte in gotische stijl gebouwd. Voordat in 1822 de huidige neo-gotische kroonafwerking werd geplaatst, sierde twee houten spitsen het belfort. In 1487 een houten spits met het beeld van Sint-Michiel. Deze stond er maar zes jaar en brandde in 1493 af na een blikseminslag. Na het herstel stond er een opklimmende leeuw op de houten spits. In 1741 werd de toren voor de derde keer door brand getroffen en hierdoor verdween de houten spits voorgoed.
Kenmerken:
Oorsprong:
Gebouwd:
Bouwmateriaal:
Stijlperiode:
Hoogte:
Aantal tredes:
Toegankelijk:
1240
1240
baksteen
gotisch/neo-gotisch
83 meter
366 treden
Ja, zie informatie
Openingsuren
Maandag tot en met zondag 9.30 uur tot 18.00
Toegang tot één uur voor sluitingstijd.
Om veiligheidsredenen is het aantal personen dat tegelijk de toren kan bezoeken, beperkt.
Er kunnen geen bezoeken worden gereserveerd. Elke bezoeker moet in de rij aanschuiven. Hou rekening met een eventuele wachttijd.
Overnachtingsmogelijkheden in Brugge
IBIS Brugge Centrum Station
Dit budgethotel van de ibis-keten ligt naast het treinstation van Brugge, aan de rand van de stad, op slechts korte loopafstand van de binnenstad. Dit moderne heeft een…
Hotel Salvators
Hotel Salvators ligt in het centrum van Brugge, in de schaduw van de Sint-Salvators- kathedraal en op 50 meter van het winkelgebied. Het hotel heeft…
Hotel Bourgoensch Hof
Het Bourgoensch Hof biedt kamers in het historische centrum van Brugge, op slechts 200 meter van de Grote Markt. Dit 3-sterrenhotel heeft een terras met uitzicht…
Hotel Aragon
Het onlangs gerenoveerde Hotel Aragon biedt ruime kamers en appartementen in het centrum van Brugge, op 100 meter afstand van de Grote Markt. U kunt overal…
Hotel Boterhuis
Hotel Boterhuis ligt in de historische binnenstad van Brugge op slechts 3 minuten lopen van de Grote Markt en het belfort. Het hotel biedt gratis WiFi, een eigen bar en…
Hotel Alegria
Hotel Alegria ligt in Brugge, op 95 meter van de beroemde Grote Markt en het Belfort van Brugge. Dit milieuvriendelijke 3-sterrenhotel biedt accommodatie met…
Hotel Martin's Relais
Martin’s Relais is gevestigd in 5 monumentale 17e-eeuwse grachtenpanden. Het biedt kamers met originele details en antieke meubels. Er zijn ook een rustige rozentuin…
Golden Tree Hotel
Het in 1864 gebouwde Golden Tree Hotel ligt in het centrum van Brugge, op 800 meter van de Grote Markt en het Belfort. Het biedt gratis WiFi en een terras. Het treinstation…
Hotel Cordoeanier
Hotel Cordoeanier ligt in het hart van Brugge, achter de Markt. U kunt de stad gemakkelijk vanaf hier ontdekken. Hotelbarcafé Rose Red is gespecialiseerd in trappistenbieren…
Eten en drinken
Tijdens ons bezoek aan Brugge hebben wij verschillende lokalen bezocht om ook voor de innerlijke mens te zorgen. Heb je nog een toevoeging of een absolute tip waar een bezoek aan Brugge culinair mee opgeluisterd dient te worden stuur dan een bericht naar: info@belforten.com.
1. Brouwerij De Halve Maan
Een bezoek aan Brugge is bijna niet compleet als brouwerij De Halve Maan niet wordt bezocht. Los van de leuke rondleiding kun je er erg goed eten en niet in de laatste plaats een goeie pint vatten.
2. Het Visioen
Wanneer je waanzinnig lekker wilt eten in Brugge ga dan naar Het Visioen. De Belgisch- Franse keuken combineert de smaken van Azië. De kaart wisselt maandelijks. Naast prima driegangenmenu’s serveren ze ook heerlijke tapa’s.
3. De Zevende Hemel
Hier in de zevende hemel, wat willen wij nog meer? De tekst van De Dijk had hier geschreven kunnen zijn. De lunch met Vlaamse rondstoverij, sla en friet met een goede pint: alsof er een Engeltje over je tong fietst! De prijs/kwaliteit verhouding was meer dan prima!
De drie recentste berichten
Op deze pagina hebben wij alle relevante informatie voor een bezoek aan dit belfort verzameld. Om dit actueel te houden zijn wij continu op weg naar één van de 56 belforten die op de Unesco Werelderfgoedlijst staan. Hieronder de recentste toevoegingen.
De draak van Ieper
In het kader van de restauratie van het belfort van Ieper is de draak van de staak gehaald. Ook Magriet, zoals ze sinds dit jaar heet, wordt gerestaureerd.
Camille Wybo’s glas-in-lood ramen
Bij het herstel van het belfort van Lo werden de ramen van de Vlaamse eetzaal voorzien van glas-in-lood ramen vervaardigd door Camille Wybo.
Last Post onder de Menenpoort
Het eerste waar Reijer over begon toen het plan was opgevat om naar het belfort van Ieper te gaan was het bijwonen van de Last Post ceremonie onder de Menenpoort. Je kunt eigenlijk Ieper niet bezoeken zonder deze ceremonie bezocht te hebben.