Over ons

Bezoeken en 'beklimmen' van alle 56 belforten

Begonnen als een idee met een knipoog naar Reinold Messner, de eerste mens die de veertien bergen beklom hoger dan 8000 meter. De 56 belforten in de lage landen zijn dan natuurlijk een mooie equivalent. Echter al bij het bezoek aan de eerste belforten werden wij gegrepen door deze monumenten van stedelijke autonomie. Er valt zoveel over te vertellen maar behalve beknopte informatie op wikipedia en een Franstalige blog vonden wij in eerste instantie online maar weinig informatie. Reden ook van deze website. Wij kunnen voorlopig nog heel wat bezoeken plannen op onze reis om alle 56 belforten te bezoeken maar het leek ons een goed idee om het andere geïnteresseerden wat gemakkelijker te maken. 

Op de UNESCO lijst

Bezocht

Nog te gaan

Berichten

Bert van Eiken

Bert van Eiken

Eric Cornelissen

Eric Cornelissen

Wanneer het was is niet meer bekend maar tijdens een editie van de Gentse Feesten ontstond de interesse in de geschiedenis en de betekenis van Belforts. Met een vette knipoog naar Reinhold Messner die als eerste de veertien hoogste toppen van de wereld beklom moest iemand maar eens de eerste zijn die alle belforten van de Lage Landen gaat beklimmen! Pas later werd duidelijk dat het er geen 14 maar 56 zijn. Die Messner had het maar makkelijk.

Reijer Hekelaar

Reijer Hekelaar

Waar komt onze interesse vandaan?

Onbewust heeft het beiaard van Bussum misschien ook een rol gespeeld. Alledrie zijn wij opgegroeid in Bussum waar op 14 augustus 1974 het beiaard in gebruik werd genomen. De beiaard wordt eens in de twee weken bespeeld door Levina Pors op zaterdagmiddag van 15.00 uur tot 16.00 uur.

Het beiaard van Bussum

Het beiaard van Bussum bestaat uit 47 klokken en het was een geschenk van de Bussumse bevolking en enkele sponsors bij het gereedkomen van het nieuwe raadhuis. De klokken zijn gegoten door de Koninklijke Klokkengieterij Petit en Fritsen uit Aarle-Rixtel, het op twee na oudste familiebedrijf van Nederland. De klokken hangen in een natuurstenen toren op het plein voor het raadhuis. Hierin staan ook het klavier en een automatisch afspeelmechanisme.

De drie recentste berichten

Op deze pagina hebben wij alle relevante informatie voor een bezoek aan dit belfort verzameld. Om dit actueel te houden zijn wij continu op weg naar één van de 56 belforten die op de Unesco Werelderfgoedlijst staan. Hieronder de recentste toevoegingen.

Bezoek Belfort van Dendermonde 2023

Bezoek Belfort van Dendermonde 2023

Bezoek Belfort van Dendermonde 2023 Het was Rein gelukt om contact te leggen met Patrick Segers, het diensthoofd Toerisme in Dendermonde en een afspraak te maken voor de bezichtiging van het Belfort. Niet alleen Patrick stond ons voor het Belfort en Stadhuis op te...