Belfort van Ieper

Grote Markt 34, 8900 Ieper België
In gesprek met Ludo Geloen

Bezoek december 2019

Ludo Geloen, componist & beiaardier

Bij de fontein voor het Belfort van Ieper hadden wij afgesproken met de componist en beiaardier Ludo Geloen. Het interview op camera ging helaas niet helemaal goed maar het werd wel een mooi gesprek.

Last Post bij de Menenpoort

Het eerste waar Reijer over begon toe het plan was opgevat om naar Ieper te gaan was de ceremonie onder de Menenpoort. Je kunt eigenlijk Ieper niet bezoeken zonder deze ceremonie, die als sinds 1928 plaatsvindt, bezocht te hebben.

Lakenhalle en belfort van Ieper

Beknopte geschiedenis:

Het verhaal gaat dat de bouw van het belfort van Ieper in 1200 is gestart na de eerstesteenlegging door Boudewijn van Constantinopel Algemeen wordt echter aangehouden dat de bouw van start is gegaan in 1250 en is voltooid in 1304.

In rekeningen vanaf het begin van de veertiende eeuw wordt het opnieuw vergulden van de draak vermeld. Dit symbool van burgerlijke vrijheid siert dus vanaf die tijd de torenspits van het belfort. Deze eerste draak is in 1692 dusdanig beschadigd dat deze wordt vervangen door een nieuwe. 

Ook het belfort zelf kent verschillende perioden van onderhoud (1815, 1843-1853, 1870-1877 en 1877-1884). Het onderhoud pakt niet altijd even gunstig uit want in 1908 krijgt Jules Coomans de opdracht om de laatste restauraties te restaureren. Deze duurde tot het begin van de Eerste Wereldoorlog en ironisch genoeg versnelde de nog aanwezige bouwsteigers de branden die uitbraken na de beschietingen door de Duitsers.

Na de verwoesting wordt tussen 1928 en 1934 het opnieuw opgebouwd en op 29 juli 1934 ingehuldigd door Koning Leopold III.

Kenmerken:

Oorsprong:

Gebouwd:

Bouwmateriaal:

Stijlperiode:

Hoogte:

Toegankelijk:

1250

1285-1304

Artesisch zandsteen

gotisch

70 meter

toegankelijk voor publiek

Openingsuren

Maandag tot en met zondag 10.00 uur tot 18.00 uur

Informatie

Toerisme Ieper

Bel: +32 57 23 92 20

Mail: toerisme@ieper.be

Overnachtingsmogelijkheden in Ieper

Hotel New Regina

Hotel New Regina ligt aan het marktplein in het centrum van het historische Ieper, op een steenworp afstand van het In Flanders Fields Museum en op 400 meter van…

Hotel Kasteelhof 't Hoogte

Kasteelhof ’t Hooghe ligt in een historische omgeving in’ t Hooghe, aan de weg tussen Ieper en Menen. Het beschikt over een eigen restaurant en een bar. Op 7 minuten vindt u…

Novotel Ieper Centrum

Het Novotel Ieper Centrum ligt midden in het historische Ieper, en biedt u 24 uur per dag roomservice. Op loopafstand vindt u het In Flanders Fields Museum en de Menenpoort….

Eten en drinken

Tijdens ons bezoek aan Ieper hebben wij spontaan enkele lokalen bezocht om ook voor de innerlijke mens te zorgen. Heb je nog een toevoeging of een absolute tip waar een bezoek aan Ieper culinair mee opgeluisterd dient te worden stuur dan een bericht naar: info@belforten.com.

1. Cafe les Halles​

Onbedoeld wordt Café les Halles onze uitvalsbasis in Ieper. Gewoontegetrouw proberen we een lokaal pintje en de keuze valt op Le Fort, een aanrader. Later op de avond weten wij dan ook de gang weer te vinden naar Les Halles voor het avondeten. De kaart is zeer gevarieerd met tapa’s, hamburgers maar ook streekspecialiteiten en klassiekers als hamrolletjes met witlof. Top locatie!

Website Cafe les Halles

2. Brasserie in ’t kleine Stadhuis

Online hadden wij onze keus laten vallen op de ‘gezelligste brasserie van Ieper’. Hadden wij ook maar direct gereserveerd want de brasserie zat afgeladen vol toen wij binnenkwamen. Omdat wij eerst een bezoek hadden gebracht aan de ceremonie bij de Menenpoort waren wij ook aan de late kant. Jammer want het zag er gezellig uit. Volgende keer zeker weer een keer langs.

Website Restaurant In ’t klein Stadhuis

3. Brasserie In den Trompet

Wanneer u een goede steak wilt eten ga dan naar In den Trompet werd on te verstaan gegeven bij de Menenpoort. Helaas bleek de brasserie om voor ons onduidelijke redenen die dag gesloten te zijn. Nog een reden om nog een keer naar Ieper te gaan.

Brasserie In den Trompet

De drie recentste berichten

Op deze pagina hebben wij alle relevante informatie voor een bezoek aan dit belfort verzameld. Om dit actueel te houden zijn wij continu op weg naar één van de 56 belforten die op de Unesco Werelderfgoedlijst staan. Hieronder de recentste toevoegingen.

Bezoek Belfort van Dendermonde 2023

Bezoek Belfort van Dendermonde 2023

Bezoek Belfort van Dendermonde 2023 Het was Rein gelukt om contact te leggen met Patrick Segers, het diensthoofd Toerisme in Dendermonde en een afspraak te maken voor de bezichtiging van het Belfort. Niet alleen Patrick stond ons voor het Belfort en Stadhuis op te...