Iedere avond om 20.00 uur

Last Post ceremonie vindt al sinds 1928 plaats

Het eerste waar Reijer over begon toen het plan was opgevat om naar het belfort van Ieper te gaan was het bijwonen van de Last Post ceremonie onder de Menenpoort. Je kunt eigenlijk Ieper niet bezoeken zonder deze ceremonie bezocht te hebben. Om op tijd te zijn verlaten wij Cafe Les Halles want ‘het zal druk zijn’ hebben wij te horen gekregen.

Een mooie traditie

Al vanaf 1928, met een onderbreking tijdens de Tweede Wereldoorlog, vindt iedere avond om 20.00 uur een herdenkingsceremonie plaats. Dit ter nagedachtenis aan de Britse troepen die in de Eerste Wereldoorlog zijn gesneuveld in de Ieperboog. Dit was een stuk geallieerd gebied van 25 bij 15 kilometer dat vooruit stak in de Duitse linies. Tijdens de ceremonie wordt de ‘Last Post’ geblazen door klaroeners van de Last Post Association. Deze is na de Eerste Wereldoorlog opgericht door dankbare burgers van Ieper.

Ludo Geloen

Over de Menenpoort

De Menenpoort zelf is door de Britten gebouwd op de plaats waar al eeuwenlang een poort stond. Hij is ingehuldigd op 24 juli 1927. Op de Menenpoort staan de namen van 54.896 vermiste soldaten en officieren. Dit zijn niet alle Britse vermisten uit de Eerste Wereldoorlog,; de poort bleek te klein om alle namen te vermelden. De vermeldde namen zijn van alle vermisten tot 15 augustus 1917. De namen van de Engelse militairen die na die datum vermist zijn geraakt staan op een ander monument. Het zijn er nog eens 34.957 en ze staan op panelen die zijn bevestigd aan het Tyne Cot Cemetery te Passendale.

Ludo Geloen en de afgekeurde klokken

Een Johan Cruijff Arena vol toeschouwers

Als wij de na de ceremonie de trappen in het midden van de poort omhoog lopen en de namen lezen proberen wij ons een beeld te vormen van het aantal. Bijna 55.000 personen! Dat is net zoveel als het aantal toeschouwers in een volle Johan Cruijff Arena in Amsterdam. Bij het beeld van die volle tribunes besef je pas de omvang van hetgeen hier heeft plaatsgevonden en wordt herdacht.

Poppy Field op de poort

Het werd al donker toen we boven op de poort aankwamen maar evengoed werden we meteen gevangen door de duizenden ‘Poppies’ of klaprozen die er in het gras zijn gestoken. Iedere klaproos is een eerbewijs aan de gevallenen van de Eerste Wereldoorlog. De klaproos is afkomstig uit het beroemde gedicht ‘In Flander Fields’. Het maakt heel veel indruk.

Na een goed uur richten wij onze blik weer richting stad en gaan na een tocht langs verschillende restaurants terug naar Café Les Halles om te eten. Een goede tip voor wie dit leest: zorg dat je eerst een restaurant reserveert voordat je naar de Menenpoort gaat. Het is na afloop van de ceremonie namelijk een drukte van belang in de stad.

Eric Cornelissen

Eric Cornelissen

Wanneer het was is niet meer bekend maar tijdens een editie van de Gentse Feesten ontstond de interesse in de geschiedenis en de betekenis van Belforts. Met een vette knipoog naar Reinhold Messner die als eerste de veertien hoogste toppen van de wereld beklom moest iemand maar eens de eerste zijn die alle belforten van de Lage Landen gaat beklimmen! Pas later werd duidelijk dat het er geen 14 maar 56 zijn. Die Messner had het maar makkelijk.