Belfort van Menen
Bezoek in augustus 2024
Gemiste kans
Helaas is het in augustus 2024 niet gelukt om de toren te betreden. Wellicht een volgende keer.
Belfort van Menen
Beknopte geschiedenis:
Het belfort van Menen, dat zich bevindt op de Grote Markt in de stad Menen, gelegen in de provincie West-Vlaanderen, heeft een rijke en complexe geschiedenis die zich uitstrekt over meerdere eeuwen.
De aanvang van de bouw en onderbrekingen door conflicten
De eerste bouwfase van het belfort begint op 5 maart 1574. Bartholomeus Dhaese, een bouwmeester uit Gent, krijgt de taak om het project te leiden. De bouw verloopt aanvankelijk voorspoedig maar in 1575, slechts een jaar nadat de eerste steen is gelegd, worden de werkzaamheden gestaakt in verband met de godsdienstoorlogen die in alle heftigheid zijn losgebroken. Deze conflicten teisteren de regio en dwingen de stad om de bouw stil te leggen. Het belfort blijft daardoor lange tijd onvoltooid.
Hervatting van de bouw en de eerste voltooiing van het belfort
Pas in 1602, ruim twee decennia na de onderbreking, worden de bouwactiviteiten hervat. Dit gebeurt onder leiding van meester-metselaars Jan Persyn uit Kortrijk en Jan Deleu uit Menen zelf. Het oorspronkelijke ontwerp van Bartholomeus Dhaese wordt grotendeels gevolgd, met slechts enkele kleine aanpassingen. In 1610 wordt het belfort eindelijk voltooid, 36 jaar na de eerstesteenlegging. Bovenop de bestaande natuurstenen onderbouw wordt een nieuwe bovenbouw in baksteen opgetrokken, die wordt bekroond met een elegante houten spits, voorzien van een koepelvormig dak en een lantaarn. In 1611 wordt een uurwerk toegevoegd aan de toren, en in 1616 volgt de installatie van de eerste beiaard, bestaande uit 18 klokken. Dit markeert het begin van een lange traditie van beiaardmuziek in Menen.
Oorlogsschade en daaropvolgende herstellingen
Het begin van de 18e eeuw is voor Menen een periode van grote turbulentie. In 1706, tijdens het beleg van Menen, wordt de spits van het belfort vernietigd. Vijf jaar later, in 1711, ondergaat de toren een grondige herstelling. Hierbij wordt een derde achthoekige verdieping toegevoegd, opnieuw bekroond met een koepelvormig dak met een lantaarn, en er wordt een nieuw uurwerk geïnstalleerd in 1713. In 1716 wordt de eerste beiaard vervangen door een nieuwe met 34 klokken.
In 1794 is er opnieuw schade aan de toren; ditmaal wordt de lantaarn zwaar beschadigd door de beschietingen van de Franse republikeinse troepen. Ook het beiaard raakt blijvend beschadigd. Het belfort doorstaat deze periode op zich wel maar met aanzienlijke schade en behoudt zijn prominente plaats in de stad.
Heropbouw en verdere uitbreiding van het belfort
Na de verwoestingen van de voorgaande eeuw krijgt het in 1802 een basklok en ondergaat het belfort in 1828 een grootschalige restauratie onder de leiding van de provinciaal architect Van Caneghem. Tijdens deze restauratie wordt een vierde achthoekige verdieping toegevoegd, die wordt afgesloten met een platform en een opengewerkte balustrade. Aanvankelijk bestaan de balustrades uit stenen pijlers, maar deze worden in 1890 vervangen door exemplaren van gietijzer, die het belfort een modernere uitstraling geven.
Restauraties, moderniseringen en nieuwe toevoegingen
In de jaren 1930 ontwikkelt de stadsarchitect Gaston Boghemans plannen om de originele naald op het belfort te reconstrueren. Zijn plannen halen het helaas niet. Tussen 1961 en 1966 ondergaat het belfort een uitgebreide restauratie. Tijdens deze periode wordt ook een nieuwe beiaard geïnstalleerd, die de oude, in 1794 beschadigde beiaard vervangt. Het nieuwe beiaard, bestaande uit 49 klokken, betekent een belangrijke uitbreiding van de muzikale mogelijkheden van het belfort. In 2001 wordt een modern beiaardklavier geïnstalleerd, waarmee de beiaardier het klokkenspel nauwkeurig kan bespelen.
Wereldwijde erkenning en behoud van het belfort
In 1999 ontvangt het belfort van Menen de prestigieuze status van UNESCO-werelderfgoed, wat de historische en culturele waarde van dit monument onderstreept. Deze erkenning mag worden gezien als een bekroning voor de eeuwenlange inspanningen om het belfort te behouden en te herstellen.
In 2004 wordt er een oriëntatietafel boven op het belfort geplaatst, die bezoekers een panoramisch uitzicht biedt over de omgeving van Menen en de omliggende landschappen. De laatste restauratie is in 2021. Deze omvat niet alleen structurele verbeteringen, maar ook esthetische vernieuwingen die ervoor zorgen dat het belfort zijn statige uitstraling behoudt.
Vandaag de dag is het belfort van Menen veel meer dan alleen een historisch gebouw. De beiaard, waarmee regelmatig concerten worden verzorgd, speelt een centrale rol in het culturele leven van Menen.
Bronnen:
-
#1 2003, Langs Vlaamse Belforten en Stadhuizen, Michiel Heirman, Uitgeverij Davidsfonds, Leuven.
-
#2 Zingende Torens’ Andreas Dill & Luc Rombouts, Davidsfonds Leuven, 2017.
-
#4 Website: onroerenderfgoed.be, geraadpleegd op 6 augustus 2024.
-
#5 Blog: ‘Les Beffrois, Les Perrons & Les Rolands‘, geraadpleegd op 6 augustus 2024.
-
#6 Website: ‘Wikipedia Belfort van Menen‘, geraadpleegd op 6 augustus 2024.
Oorsprong: 1574
Gebouwd: 1602-1610
Bouwmateriaal: witsteen (onderbouw) en baksteen (bovenbouw)
Bouwmeester: Bartholomeus de Haze
Meester-metselaars: Jan Persyn en Jan Deleu
Stijlperiode: Classicisme
Hoogte: 33 meter
Toegankelijkheid: dagelijks gratis toegankelijk (met code)
Unesco volgnummer: 943-017
Openingsuren Belfort
Het belfort is dagelijks gratis toegankelijk tussen 9u en 17u. Maak online een toegangscode aan via https://belfortbezoeken.menen.be of vraag er een in het stadhuis.
Contact
Toerisme: Bel: +32 56 529 417 Mail: toerisme@menen.be
Beiaardconcerten
Er worden regelmatig beiaardconcerten georganiseerd. Bekijk hiervoor de Belfort pagina van Toerisme Menen
Overnachtingsmogelijkheden in Menen
Onze voorpret bestaat voor een deel uit het boeken van een accommodatie. Het combineren van een bezoek aan een belfort met een overnachting in de buurt ervan maken voor ons de beleving compleet en biedt ons meer tijd om informatie te verzamelen.
La Castagnère de Bergory
Lys Hotel
Lys Hôtel in Halewijn biedt comfortabele en schone kamers, gratis Wi-Fi, en een gunstige locatie op slechts 5 minuten rijden van Menen. Ideaal voor wie de historische bezienswaardigheden in Menen wil verkennen, gecombineerd met rustige accommodatie en gratis parkeergelegenheid. Het hotel heeft ook een gezellige tuin en fietsverhuur, wat een pluspunt is voor reizigers die de omgeving verder willen verkennen.
Duivelse Patterke
Eten en drinken
Tijdens ons bezoek aan Menen hebben wij enkele lokalen bezocht om iets te eten, te drinken en vooral sfeer te proeven. Niet alleen de informatiehonger dient immers gestild te worden. Heb je nog een andere absolute tip waar een bezoek aan Menen culinair ook mee opgeluisterd dient te worden of kun je de ultieme kroeg tippen? Stuurons dan een bericht: info@belforten.com.
Bar Choc
Het is rond elf uur als we neerstrijken op het zonnige terras van Bar Choc, schuin tegenover het Belfort. Als echte Hollanders is het voor ons ‘koffietijd’. Nog voordat de charmante serveerster ons benadert, hebben we al vastgesteld dat wij die ochtend de enige koffiedrinkers zullen zijn. Met onze bijgestelde bestelling kunnen we proosten met de andere levensgenieters op het heerlijke terras.
Bar Choć is niet online
De drie recentste berichten
Op deze pagina hebben wij alle relevante informatie voor een bezoek aan dit belfort verzameld. Om dit actueel te houden zijn wij continu op weg naar één van de 56 belforten die op de Unesco Werelderfgoedlijst staan. Hieronder de recentste toevoegingen.
Theater Kalleke Step
Bericht over een onverwacht bezoek aan theater Kalleke Step in Grembergen tijdens een gepland bezoek aan Dendermonde.
Ros Beiaard en het Stadhuis van Dendermonde
Bericht over het bezoek aan het Stadhuis van Dendermonde en de Hollandse Kazerne met als rode draad: Ros Beiaard
Bezoek Belfort van Dendermonde 2023
Bezoek Belfort van Dendermonde 2023 Het was Rein gelukt om contact te leggen met Patrick Segers, het diensthoofd Toerisme in Dendermonde en een afspraak te maken voor de bezichtiging van het Belfort. Niet alleen Patrick stond ons voor het Belfort en Stadhuis op te...