Belfort van Antwerpen: Onze-Lieve-Vrouwe toren

Groenplaats 21, 2000 Antwerpen, België

Belfort van Antwerpen

Bezoek in augustus 2022

Fotografie bezoek

Het Belfort van Antwerpen is in augustus 2022 bezocht om buitenfoto’s te nemen. Het belfort stond helaas deels in de steigers.

Belfort van Antwerpen: Onze-Lieve-Vrouwe toren

Beknopte geschiedenis:

Bouw

De bouw van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal begon in 1352 onder leiding van architect Pieter Appelmans. De noordelijke toren werd in 1518 voltooid. Het oorspronkelijke ontwerp bevatte twee even hoge torens en in 1430 werd begonnen aan de bouw van de zuidertoren die echter nooit volledig tot stand kwam.

Financiering

Het stadhuis van Antwerpen en de Onze Lieve Vrouwe toren staan samen op de UNESCO werelderfgoedlijst omdat ze door de eeuwen heen onlosmakelijk met elkaar verbonden waren. In tegenstelling tot de kathedraal zelf werd, vanwege zijn functie als belfort, de financiering van de noordertoren door de stad bekostigd. In 1459 kreeg de gemeenteklok op het eerste moment dat het kon een plaats in de toren.

Rampspoed en renovatie

In 1693 wordt de toren door een aardbeving getroffen en moet dan met trekstangen worden verstevigd. In 1830 vindt er een nauwgezette opmeting plaats en worden er tekeningen gemaakt ter voorbereiding van een restauratie. Deze vindt echter nog niet plaats. De adviezen van de in 1910 opgerichte ’torencommissie’ tot vervanging van de natuursteen blijken niet goed te zijn en de plannen wijzigen nadat de tweede ’torencommissie’ in 1924 aan de slag gaat. In vier fasen wordt de toren gerestaureerd en dit duurt tot 1990.

Beiaard

Het eerste beiaard werd geïnstalleerd in 1540 door Cornelius Waghevens. In de 17de eeuw had hetkerkbelfort twee beiaarden: een stadsbeiaard en een kerkbeiaard. Beiden gemaakt door de gebroeders Francois en Pieter Hemony. Het kerkbeiaard verhuisde na de Tweede Wereldoorlog naar de Sint-Katharinatoren in Hoogstraten.

 
Bronnen: Wikipedia | ‘Vlaamse Belforten, Werelderfgoed’ Michiel Heirman, Davidsfonds Leuven, 2003 | ‘Zingende Torens’ Andreas Dill & Luc Rombouts, Davidsfonds Leuven, 2017

Oorsprong:

Gebouwd:

Bouwmateriaal:

Stijlperiode:

Hoogte:

Toegankelijkheid:

1419

1518 (huidige toren)

baksteen, mergel

gotisch

124,9 meter

te bezichtigen op afspraak

Openingsuren Belfort

Maandag tot en met vrijdag 10.00 – 17.00 uur
Zaterdag 10.00 – 15.00 uur
Zondag 13.00 – 16.00 uur

De toren is elke woensdag van april tot september te bezoeken onder leiding van erkende gidsen.

 

Informatie

De Kathedraal:

Bel: +32 3 213 99 51

Mail: info@dekathedraal.be

Overnachtingsmogelijkheden in Antwerpen

Onze voorpret bestaat voor een deel uit het boeken van een accommodatie. Het combineren van een bezoek aan een belfort met een overnachting in de buurt ervan maken voor ons de beleving compleet en biedt ons meer tijd om informatie te verzamelen.

Tempel Triplex & Duplex

Tempel Triplex & Duplex Appartementen biedt accommodatie op 200 m van het centrum van Antwerpen, met gratis WiFi en een keuken met een magnetron, een koelkast en een oven….

Kathedraallogies Drie Koningen

Deze B&B is gevestigd in een 16e-eeuws gebouw, pal naast de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, in de historische binnenstad van Antwerpen. De logies is voorzien van…

Gulde Schoen The Suite Hotel

Het hotel ligt in Antwerpen, op 400 meter van de Groenplaats Antwerpen, en biedt accommodatie met een restaurant, een privé-parkeergelegenheid, een bar, een tuin, een 24-uurreceptie, roomservice…

Eten en drinken

Tijdens ons bezoek aan Antwerpen zullen wij meerdere lokalen bezoeken om iets te eten, te drinken en vooral sfeer te proeven. Niet alleen de informatiehonger dient immers gestild te worden. Heb je een absolute tip waar een bezoek aan Antwerpen culinair mee opgeluisterd dient te worden of kun je de ultieme kroeg tippen? Stuur dan een bericht naar: info@belforten.com.

Cafe den Engel

1. Cafe den Engel

De geschiedenis van café ‘Den Engel’ gaat terug tot de 14de eeuw. In die eeuw stond het pand reeds bekend als ‘Den Engel’. Een mooie plek om een vroege cappuccino te doen. In het stadhuis ertegenover zijn deze zonnige zaterdag veel bruiloften. Ook op het terras van Den Engel waar naast koffie de champagne rijkelijk vloeit. Toptent, volgende keer komen we hier zeker weer.

Website Cafe den Engel

De drie recentste berichten

Op deze pagina hebben wij alle relevante informatie voor een bezoek aan dit belfort verzameld. Om dit actueel te houden zijn wij continu op weg naar één van de 56 belforten die op de Unesco Werelderfgoedlijst staan. Hieronder de recentste toevoegingen.

Bezoek Belfort van Dendermonde 2023

Bezoek Belfort van Dendermonde 2023

Bezoek Belfort van Dendermonde 2023 Het was Rein gelukt om contact te leggen met Patrick Segers, het diensthoofd Toerisme in Dendermonde en een afspraak te maken voor de bezichtiging van het Belfort. Niet alleen Patrick stond ons voor het Belfort en Stadhuis op te...