Belfort Stadhuis van Mechelen

Grote Markt 21, 2800 Mechelen, België

Belfort Stadhuis van Mechelen

Bezoek in augustus 2022

Fotografie bezoek

Het Belfort Stadhuis van Mechelen is in augustus 2022 bezocht om buitenfoto’s te nemen.

Belfort Stadhuis van Mechelen

Beknopte geschiedenis:

Ooit grootse ambitie, nu het minst hoge Belfort

Als de plannen van de notabelen van Mechelen aan het begin van de 14e eeuw helemaal ten uitvoer waren gebracht dan had er nu minimaal een kopie van het Belfort van Brugge gestaan. In 1311 werd gestart met de verbouwing van de Halle die er al in de 13e eeuw was neergezet. De plannen waren erg ambitieus en er waren ambtenaren naar Brugge gestuurd om het ontwerp te kopiëren. Zo ontstond het grondplan: een onregelmatige vierhoek rond het binnenplein, 140 meter lang, 110 meter breed langs de oostzijde en 98 meter langs de westzijde. De geplande belforttoren werd echter niet afgebouwd door geldgebrek.

Onafgewerkt belfort van slechts 15 meter hoog

Vanaf de Grote Markt gezien is het middengedeelte van het stadhuis het Belfort. De basis dateert dus uit de 14e eeuw en deze heeft weinig te lijden gehad van de grote brand die in 1342 in stad woedde. Daarna werden er in de 16e eeuw, in plaats van de origineel geplande toren, een eerste verdieping met een wandelgang en twee achtkantige torentjes geplaatst. Vervolgens zijn er in de 17e eeuw enkele barok elementen toegevoegd en kreeg het Belfort zoals we het nu kennen zijn huidige vorm. De rol van Belfort werd toegewezen aan de Sint-Romboutstoren.

De noordvleugel

De noordvleugel van de oorspronkelijke Halle wordt rond 1525 afgebroken om plaats te maken voor een nieuw paleis voor de Grote Raad der Nederlanden die in 1773 door Karel de Stoute was opgericht. Ook hier is het originele plan, gemaakt door Rombout II Keldermans – een telg uit een beroemd geslacht van Mechelse beeldhouwers, steenkappers en architecten- nooit voltooid. In de eerste plaats omdat na het overlijden van Margaretha van Oostenrijk de bourgondische residentie werd verlegd van Mechelen naar Brussel. Daarna werd de stad met hoge herbouwkosten geconfronteerd na de explosie van het buskruitmagazijn op de Zandpoort dat een groot deel van de stad verwoestte. De grote raad ging naar het Hof van Savoye en de bouwwerkzaamheden aan het grote paleis werden in 1547 gestaakt. Vanaf 1551 tot in de 19e eeuw werden de ruimtes tussen de zuilen als woningen en winkels verpacht.

Stadhuis vanaf juni 1914

Na een verbouwing van 1900 tot 1911 neemt het stadsbestuur in de zomer van 1911 zijn intrek in de noordvleugel van de het Halle complex en op 8 juni 1914 wordt het gebouw tot stadhuis gepromoveerd. De andere vleugel wordt in diezelfde periode door de politie in gebruik genomen tot het moment dat alle stadsdiensten in het complex worden ondergebracht. Na de laatste grote verbouwing in 1975 door Jan Faes en Jan Levrier ontstaat de huidige situatie.

Het Stadhuis en Belfort van de grote plannen

Los van de bovengenoemde mijlpalen zijn veelplannen de revu gepasseerd tijdens het bestaan. Deze staan fraai beschreven in het artikel ‘Het ‘stadhuis’ van Mechelen- Groei, verval en restauratie” van F. Brenders uit 1987. Het laat mooi zien dat het de Mechelaren niet heeft meegezeten voor wat betreft de Halle en het Belfort. Dat het Belfort Stadhuis van Mechelen toch is opgenomen in de UNESCO Werelderfgoed lijst, ondanks het feit dat het die rol nooit vervuld heeft is daarom niet zo verwonderlijk.

Bronnen:
  • Wikipedia, geraadpleegd op 18 december 2022.,
  • Website net, geraadpleegd op 18 december 2022.,
  • Website Onroerend Erfgoed Vlaandereng, geraadpleegd op 9 januari 2023.,
  • Vlaanderen Kunsttijdschrift. Installé, De Mechelse Belfortstrijd (1911), Jaargang 33 (1984).,
  • Blog: Les Beffrois, Les Perrons & Les Rolands, , geraadpleegd op 12 december 2022.
  • Heirman, M. (2003) Langs Vlaamse belforten en stadhuizen. Leuven: Uitgeverij Davidsfonds NV.
  • M&L – Monumenten, Landschappen en Archeologie – Jaargang 6 nummer 4, juli 1987 | Artikel 1: Het ‘Stadhuis’ van Mechelen. Groei, verval en restauratie (F. Brenders)

Oorsprong:

Gebouwd:

Bouwmateriaal:

Stijlperiode:

Hoogte:

Toegankelijkheid:

1311

1342

zandsteen

gotiek

15meter

niet toegankelijk

Openingsuren Stadhuis

Maandag 09:00 – 12:30 uur
Dinsdag gesloten
Woensdag 09:00 – 12:30 uur, 13:30 – 16:30
Donderdag 13:30 – 19:30
Vrijdag t/m Zondag gesloten

Informatie

Stadhuis: Bel: +32 15 28 00 00 Mail: stadsbestuur@mechelen.be

Overnachtingsmogelijkheden in Mechelen

Onze voorpret bestaat voor een deel uit het boeken van een accommodatie. Het combineren van een bezoek aan een belfort met een overnachting in de buurt ervan maken voor ons de beleving compleet en biedt ons meer tijd om informatie te verzamelen.

Martin's Paterhof

Martin's Patershof

Martin’s Patershof ligt midden in het historische centrum van Mechelen en beschikt over unieke accommodaties in een voormalige kerk. De stijlvolle kamers combineren originele elementen…

Hotel Brouwerij Het Anker

Hotel Brouwerij Het Anker

Overnacht in het eerste brouwerijhotel van België. Vanuit de unieke locatie in het hartje van het Groot Begijnhof kun je de stad Mechelen al wandelend in al haar facetten verkennen…

B&B De Vrome Vos

B&B De Vrome Vos

De Vrome Vos is een plek waar je even kan ontsnappen van de wereld. Omringd door de Begijnhofkerk en andere geschiedkundige pareltjes, waan je je al snel in een andere tijd…

Eten en drinken

Tijdens ons bezoek aan Mechelen zullen wij meerdere lokalen bezoeken om iets te eten, te drinken en vooral sfeer te proeven. Niet alleen de informatiehonger dient immers gestild te worden. Heb je een absolute tip waar een bezoek aan Mechelen culinair mee opgeluisterd dient te worden of kun je de ultieme kroeg tippen? Stuur dan een bericht naar: info@belforten.com.

De Witten Vos

1. Brasserie De Witten Vos

De Witten Vos is een moderne brasserie met een menukaart voor elke smaak. Van Belgische kost zoals varkenswangetjes met Gouden Carolusbier tot een exotische wok en verzorgde seizoenssuggesties. Wij gebruikten er een heerlijke lunch op het terras aan de Grote Markt. Echt een aanrader! 

Website Brasserie De Witten Vos

De drie recentste berichten

Op deze pagina hebben wij alle relevante informatie voor een bezoek aan dit belfort verzameld. Om dit actueel te houden zijn wij continu op weg naar één van de 56 belforten die op de Unesco Werelderfgoedlijst staan. Hieronder de recentste toevoegingen.

Bezoek Belfort van Dendermonde 2023

Bezoek Belfort van Dendermonde 2023

Bezoek Belfort van Dendermonde 2023 Het was Rein gelukt om contact te leggen met Patrick Segers, het diensthoofd Toerisme in Dendermonde en een afspraak te maken voor de bezichtiging van het Belfort. Niet alleen Patrick stond ons voor het Belfort en Stadhuis op te...