Belfort van Dendermonde

Grote Markt 29, 9200 Dendermonde, België

Bezoek in maart 2023

Een hartelijk ontvangst en een uitgebreide rondleiding

Het Belfort en Stadhuis van Dendermonde is in maart 2023 bezocht. Lees ook het bericht over de hartelijke ontvangst door Patrick Segers en de uitgebreide rondleiding door stadsgids Gretel Laureys…

Belfort van Dendermonde

Beknopte geschiedenis:

Het Lakengilde zoekt ruimte

In 1337 werd door de heer van Dendermonde, Ingelram Ossemont toestemming verleend voor de bouw van de nieuwe Lakenhal. De aanleiding voor de bouw van de nieuwe Lakenhal was dat het Lakengilde te weinig ruimte had op de eerste verdieping van het Vleeshuis (de beenhouwers zaten op de begane grond). In 1350 was de bouw van de nieuwe Lakenhal voltooid en het Belfort van Dendermonde werd in 1377 tegen de Lakenhal aangebouwd.

De bouw van het Belfort stond onder leiding van meester-metser Michel van Melbrouc uit Vilvoorde en van meester-timmerman Boudewijn van den Cappellen. In 1378 werd de bouw afgerond met de plaatsing van de stadsklok. In een brandvrije gewelfde kamer op de eerste verdieping werden vanaf dat moment de charters en privileges van de stad bewaard.

Dendermonde wisselt van eigenaar

In 1347 verkocht de eerdergenoemde heer van Dendermonde zijn heerlijkheid aan de Franse koning. Een jaar later gaf deze de heerlijkheid op zijn beurt weer door aan Lodewijk van Male, graaf van Vlaanderen. Hij liet in 1368 de stadsmuren verhogen en een tweede, bredere gracht aanleggen rond de vestingwerken. Helaas kon dit niet voorkomen dat tijdens de Gentse opstand in 1380 Dendermonde in handen viel van de Gentenaren en compleet werd geplunderd. In 1384 kwamen de totaal uitgeputte stad en het Land van Dendermonde in het bezit van de Bourgondische hertogen.

Eerste uitbreiding van de Lakenhal

Tussen 1395 en 1405 wordt de Lakenhal verbouwd en uitgebreid met een nieuwe vleugel achter en rechts naast het Belfort dat hierdoor in het midden komt te staan. Dit komt voort uit het besluit in 1395 om de zuidgevel tot schepenhuis te verbouwen. Op de eerste verdieping om precies te zijn. Ondanks het feit dat Dendermonde in 1397 de rechten krijgt om een Jaarmarkt te organiseren duurt het economisch herstel van de stad daarna behoorlijk lang.

Moderniseringen in de 16e eeuw

In 1529 worden in het Belfort een uurwerk, een jacquemart en een beiaard met zes klokken geïnstalleerd, gegoten door J. Waghevens. Een tweekoppige adelaar siert in 1548 de top van het Belfort en nog een jaar later worden het uurwerk en de beiaard alweer vervangen. De klokken zijn wederom gegoten door J. Waghevens. Door de aankoop van herberg ‘Den Ooievaar’ (in 1551) dat aan het gebouw grenst wordt het Schepenhuis aanzienlijk uitgebreid. Daarbij ondergaan zij-en voorgevel een vernieuwing in renaissancestijl.

Verloren periode

Over de periode van 1560 tot 1732 is alle informatie verloren gegaan door de Duitse verwoesting in 1914. Wel bekend is dat in de periode tussen 1732 en 1825 diverse leden van de Leuvense familie Van den Gheyn 40 klokken goten voor de beiaard. Ook deze gingen in 1914 jammerlijk verloren.

Uitbreiding en grondige restauratie in de 19e eeuw

In het tweede kwart van de 19e eeuw wordt het gebouw aan de kant van de Dender opnieuw uitgebreid. Deze nieuwbouw geeft ruimte aan de Handelsbeurs, een lokaal voor het Leesgezelschap, een grote stadsfeestzaal, het stadsarchief, de openbare bibliotheek en in 1862 ook aan de stedelijke brandweer. Aan de buitenzijde voorzien van gepleisterde gevels in neoclassicitische stijl. Hierna volgt tussen 1864 en 1896 nog een restauratie onder leiding van stadsarchitect Edouard Bouwens waarbij het Stadhuis en Belfort worden voorzien van nieuwe trapgevels en vensteropeningen in de vorm van gedrukte spitsbogen. In de gevelnissen worden beelden geplaatst van historische figuren.

De Duitse verwoesting in 1914

Omdat het Belgische leger bij Dendermonde de Duitse opmars over de Schelde blokkeerde richtte het Duitse leger in september een ravage aan in Dendermonde. Niet alleen door beschietingen maar ook door de stad in brand te steken werd er een spoor van vernieling aangericht dat nooit meer helemaal hersteld is. Van 4 tot 6 september 1914 werd zo goed als heel de stad in brand gestoken. Meer dan de helft van de woningen en openbare gebouwen werden in de as gelegd. Nog twee keer kwam het Duitse leger terug. Hierbij raakte een Duitse granaat het Belfort met een voltreffer. Door de klap trilden de klokken los en stortten naar beneden. In de val werden alle vloeren van de tussenverdiepingen weggeslagen en eindigden de klokken op de begane grond. Wanneer je het Belfort nu bezoekt kijk je van beneden recht omhoog tot in de nok.

De moderne tijd

Onder leiding van de architecten Alexis Sterck en Fernand Ruddere werden vanaf 1920 het Stadhuis en het Belfort hersteld. In 1924 werden vervolgens door stadsarchitect Fernand Ruddere de 19e-eeuwse gevels vervangen door neogotische.
In 1925 kreeg het Belfort een nieuw beiaard met 40 klokken gegoten door O. Michaux dat in 1950 weer werd vervangen door 49 klokken gegoten door M. Michiels. In 1975 volgt nog een restauratie van de beiaard waarbij de basklok en acht discant klokken worden vervangen door exemplaren die zijn gegoten door J. Sergeys. Hiermee wordt het een volledige beiaard naar de Mechelse standaard. Tot 1984 deed het gebouw dienst als Stadhuis; nadien is enkel Toerisme Dendermonde in het gebouw gevestigd. In 2005 wordt het beiaard en het torenuurwerk nogmaals gerestaureerd. De laatste renovatie was in 2015 en 2016 waarbij de Lakenhal is geoptimaliseerd voor gebruik als toeristisch informatiekantoor met een bezoekerscentrum.

Bronnen:

Oorsprong:

Gebouwd:

Bouwmateriaal:

Stijlperiode:

Hoogte:

Toegankelijkheid:

1337

1378

gobertingensteen

gotiek

40,3 meter

ja, zie openingstijden

Openingsuren Belfort

1 juni – 30 september:
Dinsdag – Vrijdag van 9.30 tot 16.15 uur
Zaterdag – Maandag van 11.00 tot 16.15 uur
1 oktober – 31 mei:
Dinsdag – Vrijdag van 9.30 tot 15.15 uur
Zaterdag – Zondag van 12.00 tot 15.15 uur
Maandag gesloten

Informatie

Toerisme: Bel: +32 52 21 39 56 Mail: toerisme@dendermonde.be

Beiaardconcerten

Elke zondag en maandag vanaf 11.00 uur en in juli en augustus elke donderdagavond om 19.00 uur.

Overnachtingsmogelijkheden in Dendermonde

Onze voorpret bestaat voor een deel uit het boeken van een accommodatie. Het combineren van een bezoek aan een belfort met een overnachting in de buurt ervan maken voor ons de beleving compleet en biedt ons meer tijd om informatie te verzamelen.

Martin's Paterhof

B&B Dendernachten

Onze vakantielogies is gelegen in het hartje van de stad, op enkele passen van de historische en altijd bruisende Grote Markt. Maar ook vlabij een ruim netwerk van landelijke wandel- en fietsroutes…

B&B Domus Portus

B&B Domus Portus

Op enkele passen van de sfeervolle Grote Markt geniet u in alle rust van onze drie karaktervolle kamers. Een uitgebreid ontbijt met dagelijks verse broodjes, croissantsvers, fruitsap, yoghurt, fruit en…
B&B Casa Cava

B&B Casa Cava

In Baasrode, een deelgemeente van Dendermonde, aan de oevers van de Schelde ligt B&B Casa Cava. Deze unieke B&B, ondergebracht in een oude brouwerij, is de ideale uitvalbasis voor wie…

Eten en drinken

Tijdens ons bezoek aan Dendermonde hebben wij meerdere lokalen bezocht om iets te eten, te drinken en vooral sfeer te proeven. Niet alleen de informatiehonger dient immers gestild te worden. Heb je nog een andere absolute tip waar een bezoek aan Dendermonde culinair mee opgeluisterd dient te worden of kun je de ultieme kroeg tippen? Stuur dan een bericht naar: info@belforten.com.

In de poepekas

1. In de Poepekas

Bert fijne neus voor de beste cafés bracht ons naar deze prachtige kroeg. De vlag dekt de lading en je beseft je in een heuse poppenkast met al snel geanimeerde gesprekken. Het bezoek kreeg de volgende dag een vervolg in Marionettentheater Kalleke Step wat onlosmakelijk verbonden is met het café.

Facebookpagina In de Poepekas

Cafe Taverne 't PEIRT

2. Cafe Taverne ’t PEIRT

Niet te missen is Cafe Taverne ’t PEIRT wanneer je een wandeling langs de ‘Oude Dender’ maakt. Anders dan de foto doet vermoeden zijn we er vroeg in de namiddag anders hadden we er zeker ook een hapje gedaan.

Facebookpagina Cafe Taverne ’t PEIRT

De drie recentste berichten

Op deze pagina hebben wij alle relevante informatie voor een bezoek aan dit belfort verzameld. Om dit actueel te houden zijn wij continu op weg naar één van de 56 belforten die op de Unesco Werelderfgoedlijst staan. Hieronder de recentste toevoegingen.