Belfort van Roeselare

Botermarkt 2, 8800 Roeselare, België

Belfort van Roeselare

Bezoek in augustus 2024

Gemiste kans

Helaas is het in augustus 2024 niet gelukt om de toren te betreden.

Stadhuis en Belfort van Roeselare

Beknopte geschiedenis:

Stadhuis en Belfort van Roeselare

De geschiedenis van het Belfort van Roeselare gaat over meerdere gebouwen en is er letterlijk één van vallen en opstaan. De geschiedenis van deze gebouwen begint in de vroege middeleeuwen, toen Roeselare rond 1250 stadsrechten verkreeg. Deze rechten gingen gepaard met de oprichting van een stadhuis en een belfort midden op de Grote Markt rond 1260.

Verwoestingen en heropbouw

In 1488 en 1492 gaat het goed mis en wordt Roeselare aangevallen door troepen van Maximiliaan van Oostenrijk, die de stad en zijn gebouwen, waaronder het stadhuis en het belfort, in brand steken. Rond 1500 wordt de binnenstad herbouwd en het tweede belfort van Roeselare komt om dezelfde plek te staan maar is geen lang leven beschoren.
Na het uitbreken van de Tachtigjarige Oorlog verdwijnt de ooit bloeiende lakenindustrie volledig uit Roeselare en komt er een periode van economisch verval. Dit en een grote brand in de binnenstad in 1582 zorgen ervoor dat aan het begin van de 17e eeuw het belfort van Roeselare voor de derde maal opnieuw moet worden opgebouwd. Op een kaart van Antonius Sanderus uit 1641 staat dit belfort afgebeeld.
Door de Vrede van Nijmegen in 1669 wordt Roeselare onderdeel van Frankrijk. De oorlog is voorbij en de stadskas is leeg en er is geen geld voor stadsherstel. Dit leidt ertoe dat in 1704 het dan bouwvallige belfort instort en in zijn val de halle die ernaast ligt vernielt. Van de restanten wordt een nieuwe en kleinere halle gebouwd maar deze brandt in 1749 af (de restanten hiervan worden in 1979 blootgelegd bij een herinrichting van de Grote Markt).

Heropbouw in Lodewijk XV-Stijl

Onder het bestuur van Maria-Theresia van Oostenrijk wordt begonnen met de bouw van een nieuw stadhuis met een klokkentorentje. Dit nieuwe complex, gebouwd tussen 1769 en 1771, is ontworpen door de architect Hendrik Bultynck. Het kenmerkt zich door de elegante Lodewijk XV-stijl, met rococo-elementen zoals het sierlijke fronton met het wapen van Karel Theodoor van Beieren, destijds heer van Wijnendale en Roeselare.

Aanpassingen en modernisering

De 19e eeuw brengt verdere aanpassingen aan het stadhuis en de hal. Het gebouw ondergaat verschillende wijzigingen, waaronder het vervangen van wapenschilden, het toevoegen van nieuwe kamers, en renovaties van de gevels. De eerste grote ingreep vindt plaats in 1863, waarbij een nieuwe arduinen trap wordt toegevoegd. In 1886 wordt de plint van het gebouw met arduin bekleed en worden decoratieve elementen vernieuwd.

Na de Eerste Wereldoorlog, in 1924-1925 wordt het vierde belfort van Roeselare gebouwd. Dit gebeurt als onderdeel van een nieuwe vleugel die aan het stadhuis wordt toegevoegd. Deze uitbreiding, ontworpen door architect R. Doom, vertegenwoordigt een mengeling van regionale en art-decostijlen. Het moderne belfort wordt toegevoegd als een eerbetoon aan de historische functie van het oorspronkelijke belfort en symboliseert de wederopbouw van de stad na de zware oorlogsjaren.

Meest recente restauratie

In de periode van 2022-2024 wordt het verouderde stadhuis gesloopt en vervangen door een nieuw gebouw met verbeterde energie-efficiëntie en toegankelijkheid. Het historische stadhuis en belfort worden zorgvuldig gerestaureerd om hun culturele en historische waarde te behouden.

Bronnen:

#1 2003, Langs Vlaamse Belforten en Stadhuizen, Michiel Heirman, Uitgeverij Davidsfonds, Leuven.
#2 ‘Belfort van Roeselare’ op, geraadpleegd op 1 september 2024
#3 ‘Stadhuis van Roeselare’ op, geraadpleegd op 1 september 2024.
#4 Website onroerenderfgoed.be, geraadpleegd op 3 september 2024.
#5 ‘Belfort van Roeselaars stadhuis na 100 jaar duurzaam gerestaureerd’ op >roeselare.be, geraadpleegd op 15 augustus 2024.
#6 ‘Uitbreiding en restauratie van het stadHUIS’ op bresserserfgoed.be, geraadpleegd op 1 september 2024.
#7 De oude geschiedenis van Roeselare uit ‘Het Roeselaarse Volksleven’ van Désiré Denys uit 1955 op dekroniekenvanwesthoek,be, geraadpleegd op 3 september.
#8 Stadswandeling door Roeselare op, geraadpleegd op 3 september 2024.
#9 ‘Nota bij de aanvraag tot erkenning van Stad Roeselare als onroerenderfgoedgemeente’ op roeselare.be, geraadpleegd op 2 september 2024.

Oorsprong: 1260

Bouw huidige toren: 1924

Bouwmateriaal: gele streekbaksteen en arduin

Architect: René Doom

Stijlperiode: Art-deco

Hoogte: 25 meter

Toegankelijkheid: uitsluitend toegankelijk met gids

Unesco volgnummer: 943-020

Openingsuren Belfort

In verband met een renovatie is het Belfort momenteel niet toegankelijk.

Contact

Toerisme: Bel: +32 51 26 96 00 Mail: visit@roeselare.be

Overnachtingsmogelijkheden in Roeselare

Onze voorpret bestaat voor een deel uit het boeken van een accommodatie. Het combineren van een bezoek aan een belfort met een overnachting in de buurt ervan maken voor ons de beleving compleet en biedt ons meer tijd om informatie te verzamelen.

Hotel De Bont Os

Hotel De Bonte Os

De Bonte Os Hotel & Tower in Roeselare biedt een charmante mix van nostalgie en modern comfort in een historisch gebouw uit 1903. Centraal gelegen, dichtbij winkels, station en haven, is het ideaal voor zowel gezinnen als soloreizigers. Het hotel is kindvriendelijk, biedt overdekte fietsparking en serveert dagelijks een uitgebreid ontbijt. Perfect voor een kort of lang verblijf.
Hostellerie Vijfwegen

Hotel Vijfwegen

Hotel Vijfwegen in Rumbeke biedt comfortabele kamers en een centrale ligging nabij Roeselare. Ideaal voor zakenreizigers en vakantiegangers, met gemakkelijke toegang tot natuurgebieden, fietsroutes, en de Belgische kust. Ontdek zowel lokale cultuur als culinaire hoogstandjes in de omgeving.
Hotel Ter Zuidhoek

Hotel Ter Zuidhoek

Hotel Ter Zuidhoek is een charmant hotel in Roeselare, gelegen in een gerenoveerde hoeve. Het biedt comfortabele kamers, een sfeervol restaurant, en een idyllische tuin, perfect voor een ontspannen verblijf in een rustige omgeving.

Eten en drinken

Tijdens ons bezoek aan Roeselare hebben wij enkele lokalen bezocht om iets te eten, te drinken en vooral sfeer te proeven. Niet alleen de informatiehonger dient immers gestild te worden. Heb je nog een andere absolute tip waar een bezoek aan Roeselare culinair ook mee opgeluisterd dient te worden of kun je de ultieme kroeg tippen? Stuurons dan een bericht: info@belforten.com.

Belfort van Roeselare

Café Romen

Oké, we hadden geluk met het weer, maar wat een mooie plek is de binnentuin van Café Romen. Het café zelf is gevestigd in een prachtig pand waar ooit de pianofabriek L. Fonteyne was. Het art-deco interieur, met zijn authentieke vloer en marmeren toog, draagt enorm bij aan de charme van deze plek. Aanrader (volgens Bert en die kan het weten): een verfrissende Rodenbach van het vat, gebrouwen in Roeselare.

Facebook pagina Café Romen

Belfort van Roeselare

Brasserie Bellis

Hebt u ooit iemand het vocht uit een mosselpan zien opdrinken? Het gebeurde bijna in Brasserie Bellis! Tijdens ons bezoek genoot Eric dusdanig van mosselen bereid met pastis dat Rein en Bert hem er van moesten weerhouden. De belofte van de ‘heerlijke verse Belgische keuken’ op de menukaart werd niet alleen waargemaakt, maar het gerecht was zo lekker dat het niet te weerstaan was! De buitengewoon vriendelijke bediening maakte de avond compleet en onvergetelijk.

Website Beliis te Roeselare

De drie recentste berichten

Op deze pagina hebben wij alle relevante informatie voor een bezoek aan dit belfort verzameld. Om dit actueel te houden zijn wij continu op weg naar één van de 56 belforten die op de Unesco Werelderfgoedlijst staan. Hieronder de recentste toevoegingen.

Bezoek Belfort van Dendermonde 2023

Bezoek Belfort van Dendermonde 2023

Bezoek Belfort van Dendermonde 2023 Het was Rein gelukt om contact te leggen met Patrick Segers, het diensthoofd Toerisme in Dendermonde en een afspraak te maken voor de bezichtiging van het Belfort. Niet alleen Patrick stond ons voor het Belfort en Stadhuis op te...