Belfort van Oudenaarde
Bezocht in oktober 2024
Belfort van Oudenaarde
Stadsgids Hilde en MOU-consulent Pieter wachten ons hartelijk op in de receptie van het Museum van Oudenaarde, gevestigd in het stadhuis en de lakenhalle. Onder hun deskundige begeleiding kregen we bij hoge uitzondering toegang tot het belfort, waar we alle gelegenheid hadden om uitgebreid te fotograferen.
Belfort van Oudenaarde
Beknopte geschiedenis van het Belfort van Oudenaarde
Het belfort van Oudenaarde kent een rijke en fascinerende geschiedenis, die nauw verbonden is met het stadhuis, een parel van de Brabantse laat-gotiek. De oorsprong van het belfort van Oudenaarde gaat terug naar de 14e eeuw, wanneer het oude schepenhuis, waaraan de nog bestaande lakenhalle verbonden is, een centraal punt vormt in de stad. Dit schepenhuis heeft een houten belfort dat uitkijkt op de markt en dient als symbool van stedelijke macht en autonomie.
Bouw van het nieuwe stadhuis
In 1525 verkeert het oude schepenhuis in verval, wat de stadsbestuurders ertoe brengt om een nieuw en indrukwekkender stadhuis te laten bouwen. De keuze voor de bouwmeester valt op Hendrik van Pede uit Brussel, die in 1526 begint met de bouw. Zijn oorspronkelijke ontwerp voorziet in een U-vormig gebouw, maar uiteindelijk wordt gekozen voor een L-vormige structuur. De eerstesteenlegging is op 15 mei 1526 door Filips van Lalaing, stedelijk gouverneur en vertrouweling van Keizer Karel V. De bouw van het nieuwe stadhuis, waarin het belfort van Oudenaarde is geïntegreerd, voltooit in 1537.
Het beeld van Hanske de Krijger
Bovenop de spits van het belfort prijkt de keizerskroon, samen met een bronzen beeld van Hanske de Krijger, een figuur diepgeworteld in de lokale folklore. Volgens de legende is Hanske een stadswachter die moet uitkijken naar de komst van keizer Karel V. Wanneer hij echter dronken in slaap valt, staat de keizer voor gesloten poorten. Als reactie zou Karel V de inwoners van Oudenaarde adviseren hun stadswachter een bril te geven, wat leidt tot de bril die nog steeds op het stadswapen te zien is.
Het beeld van Hanske de Krijger, een Spaanse vaandeldrager, wordt in 1530 vervaardigd door goudsmid W. Blanstrein naar een ontwerp van Hendrik van Pede. Door de jaren heen wordt het beeld meerdere keren gerestaureerd, onder andere na blikseminslag in 1659. Bij elke restauratie wordt het beeld met veel ceremonieel vertoon teruggeplaatst, waarbij telkens een document in een koker onder zijn rok wordt toegevoegd, ondertekend door de gemeenteraad.
Restauraties door de eeuwen heen
Het stadhuis ondergaat in de loop der eeuwen verschillende restauraties. De eerste grote restauratiecampagne start in 1837 en duurt tot 1851. Onder leiding van architect Lodewijk Roelandt worden alle gebeeldhouwde elementen van het gebouw vervangen. Later, tussen 1898 en 1902, wordt het belfort hersteld onder leiding van Pieter Langerock uit Gent.
De beschadigingen die het gebouw oploopt tijdens de Eerste Wereldoorlog worden tussen 1927 en 1940 hersteld door architect Valentin Vaerwyck, waarbij delen van de voorgevel vernieuwd worden. Een uitgebreide restauratiecampagne begint in 1956 en verloopt in verschillende fasen, onder toezicht van architecten zoals Valentin Vaerwyck, Roger Warie en het architectenbureau Van Acker.
De beiaard en het uurwerk
In 1556 krijgt het belfort van Oudenaarde een Mechels beiaard met 16 klokken. Dit wordt in 1698 nog eens uitgebreid totdat de hele beiaard in 1759 wordt vervangen door een exemplaar met 36 klokken. Deze wordt geleverd door Andreas Josephus vanden Gheyn uit Leuven. In 1894 wordt de beiaard verhuisd naar de Sint-Walburgatoren omdat er twijfels zijn bij het stadsbestuur over de conditie van de belforttoren.
De uurwijzerplaat, vervaardigd door Pauwel vander Schelden in samenwerking met schilder Nauwinc, is een opvallend element van het belfort. Het uurwerk en de klokken spelen een cruciale rol in het dagelijks leven in de stad. Ze dienen niet alleen om de tijd aan te geven, maar ook om belangrijke bevelen door te geven, zoals het openen en sluiten van de stadspoorten, het aankondigen van de markturen en het oproepen van de inwoners voor bijeenkomsten in het stadhuis.
Recente restauraties
De meest recente restauratiecampagnes, die beginnen in 1956 en onder leiding staan van verschillende architecten, zorgen ervoor dat het belfort zijn imposante verschijning behoudt. De beeldhouwwerken worden vervangen door replica’s in een Noord-Franse steen, die beter bestand is tegen luchtvervuiling, zodat dit historische monument de tand des tijds kan doorstaan.
Vandaag de dag vormt het belfort een integraal onderdeel van het MOU Museum Oudenaarde. Bezoekers kunnen niet alleen het gebouw bewonderen, maar ook de rijke collectie Oudenaardse wandtapijten en zilverwerk ontdekken.
Erkenning als Werelderfgoed
In 1999 erkent UNESCO het belfort van Oudenaarde als werelderfgoed. Deze erkenning benadrukt de historische en culturele waarde van het belfort als symbool van stedelijke vrijheid en autonomie.
Het belfort blijft een levend monument, een getuige van de eeuwenoude geschiedenis van Oudenaarde, en een symbool van trots voor de stad en haar inwoners.
Bronnen:
-
-
#1 2003, Langs Vlaamse Belforten en Stadhuizen, Michiel Heirman, Uitgeverij Davidsfonds, Leuven.
-
#2 Zingende Torens’ Andreas Dill & Luc Rombouts, Davidsfonds Leuven, 2017.
-
#3 Beiaarden en torens in België, Musea Nostra, Uitgeverij Ludion, Gent, 1994.
-
#4 Website: onroerenderfgoed.be, geraadpleegd op 7 oktober 2024.
-
#5 Blog: ‘Les Beffrois, Les Perrons & Les Rolands‘, geraadpleegd op 9 oktober 2024.
-
#6 Website: ‘Wikipedia Belfort van Oudenaarde‘, geraadpleegd op 11 oktober 2024.
-
Belfort
Oorsprong: 14e eeuw
Gebouwd: 1526-1536
Bouwmateriaal: (kalk)zandsteen en baksteen
Bouwmeester: Hendrik van Pede
Stijlperiode: Brabantse laatgotiek
Hoogte: 45 meter
Toegankelijkheid: dagelijks toegankelijk tijdens openingsuren
Unesco volgnummer: 943-019
Beiaard
1407: eerste vermelding van uurwerk met voorslag
1504 automatisch speelwerk
1510: eerste klavier
1596: 16 nieuwe klokken en nieuw uurwerk
1698: uitbreiding aantal klokken
1759: vervanging 36 klokken
1894: stadsbeiaard verhuist naar Sint Walburgakerk
Openingsuren Belfort
Het belfort is dagelijks gratis toegankelijk tussen 9u en 17u. Maak online een toegangscode aan via https://belfortbezoeken.menen.be of vraag er een in het stadhuis.
Contact
Toerisme: Bel: +32 (0)55 31 72 51 Mail: mou@oudenaarde.be
Overnachtingsmogelijkheden in Oudenaarde
Onze voorpret bestaat voor een deel uit het boeken van een accommodatie. Het combineren van een bezoek aan een belfort met een overnachting in de buurt ervan maken voor ons de beleving compleet en biedt ons meer tijd om informatie te verzamelen.
Hotel Restaurant Steenhuyse
Midden in het historische hart van Oudenaarde, in een prachtig gerestaureerd pand biedt Steenhuise een warme, gezellige sfeer met comfortabele kamers en een restaurant dat heerlijke, seizoensgebonden gerechten serveert. Gasten kunnen genieten van een culinaire ervaring in een charmante setting, gecombineerd met het rijke erfgoed van de stad. Het is de ideale uitvalsbasis voor een verblijf in de regio.
B&B Jezuietenplein
Een comfortabele accommodatie in het hart van de stad, met gemakkelijke toegang tot lokale bezienswaardigheden en het bruisende stadscentrum. Gevestigd in een historisch gebouw, combineert het hotel moderne gemakken met een charmante setting. Perfect voor zowel korte als langere verblijven, met een rustige, gastvrije sfeer voor elke reiziger.
B&B Meulecauter
Het B&B Meulecauter biedt een gezellige en rustige overnachtingsplek in Oudenaarde. Het ligt net buiten Oudenaarde in de Vlaamse Ardennen en het biedt een comfortabel verblijf met persoonlijke aandacht. De gastvrije eigenaren zorgen voor een aangename sfeer en een heerlijk ontbijt, ideaal voor een ontspannen bezoek aan de stad en het historische belfort.
Eten en drinken
Tijdens ons bezoek aan Oudenaarde hebben wij enkele lokalen bezocht om iets te eten, te drinken en vooral sfeer te proeven. Niet alleen de informatiehonger dient immers gestild te worden. Heb je nog een andere absolute tip waar een bezoek aan Oudenaarde culinair ook mee opgeluisterd dient te worden of kun je de ultieme kroeg tippen? Stuurons dan een bericht: info@belforten.com.
Brasserie Goldy
Brasserie Goldy in Oudenaarde biedt een unieke beleving voor wie het historische belfort wil bewonderen vanuit een gezellige setting. Deze sfeervolle brasserie, gelegen op de Markt, laat bezoekers genieten van een prachtig uitzicht op het imposante stadhuis en belfort. Na een bezoek aan het Museum van Oudenaarde (MOU) is het de ideale plek om na te praten bij een streekbiertje of een smakelijke lunch. De verfijnde gerechten en ontspannen sfeer maken Brasserie Goldy tot een perfecte aanvulling op een cultureel dagje uit in het hart van Oudenaarde.
Cafe De Carillon
Café Carillon, een van de oudste cafés van Oudenaarde, biedt een authentieke en gezellige sfeer die perfect aansluit bij een bezoek aan het historische belfort. Gelegen op de markt, vlak bij het stadhuis, ademt dit café de charme van vervlogen tijden. Binnen geniet je van lokale bieren en typische Vlaamse gastvrijheid. Het is een ideale plek om na je verkenning van het erfgoed van Oudenaarde te ontspannen en de unieke sfeer van de stad in je op te nemen. Een must voor liefhebbers van cultuur en traditie!
De drie recentste berichten
Op deze pagina hebben wij alle relevante informatie voor een bezoek aan dit belfort verzameld. Om dit actueel te houden zijn wij continu op weg naar één van de 56 belforten die op de Unesco Werelderfgoedlijst staan. Hieronder de recentste toevoegingen.
Theater Kalleke Step
Bericht over een onverwacht bezoek aan theater Kalleke Step in Grembergen tijdens een gepland bezoek aan Dendermonde.
Ros Beiaard en het Stadhuis van Dendermonde
Bericht over het bezoek aan het Stadhuis van Dendermonde en de Hollandse Kazerne met als rode draad: Ros Beiaard
Bezoek Belfort van Dendermonde 2023
Bezoek Belfort van Dendermonde 2023 Het was Rein gelukt om contact te leggen met Patrick Segers, het diensthoofd Toerisme in Dendermonde en een afspraak te maken voor de bezichtiging van het Belfort. Niet alleen Patrick stond ons voor het Belfort en Stadhuis op te...