Belfort van Lier

Grote Markt 58, 2500 Lier, België

Bezoek in december 2021

Na bijna twee jaar zijn we weer op pad! We hebben nog wel wat opstart problemen maar het bezoek aan Lier en Herentals is benut om de nieuwe camera’s eens goed uit te proberen.

Foto’s van het bezoek op 3 en 4 december 2021. Klik op de foto voor een grotere weergave.

Belfort van Lier

Beknopte geschiedenis:

Bouw Lakenhal

Net als in andere Vlaamse steden ligt aan het einde van de 14e eeuw de bloeiende lakenhandel aan de basis van een lakenhal in Lier. In 1212 geeft Hendrik I, hertog van Brabant aan Lier stadsrechten en in 1367 wordt voor het eerst melding gemaakt van een een lakenhal. De functie van handels- en stapelplaats voor laken verhuist in 1418 naar een ander gebouw (Het Vleeshuis) om ook ruimte te bieden als gevangenis en tribunaal. Van 1740 tot 1745 wordt de oude lakenhal omgebouwd tot het stadhuis zoals het er nu in principe nog staat. De architect is Jan Pieter van Bauerscheidt de Jonge. In 1914 wordt de stad gebombardeerd en de Grote Markt ligt voor driekwart in puin maar het Belfort en stadhuis ontspringen gelukkig de dans.

Bouw Belfort

De toren wordt in 1369 gebouwd door de Mechelse bouwmeester Hendrik Mijs. In 1411 wordt de toren gedeeltelijk afgebroken om vervolgens opgebouwd te worden in de huidige vorm. In 1937 vindt er een renovatie plaats en recentelijk (2003-2006) zijn het Belfort en het dat van het stadhuis gerestaureerd. De romp van de toren is opgetrokken in zandsteen en staat op een vierkant vlak. Ook het bovengedeelte is gemaakt van zandsteen. De bekroning bestaat uit een leien naaldspits met vier arkeltorentjes. Binnenin telt de toren zeven verdiepingen met houten vloeren.

Rustig bestaan

De geschiedenis trekt rustig aan Lier voorbij. Het belfort maakt het huwelijk mee van Filips de Schone en Johanna van Castilië dat in 1496 in de Sint-Gummaruskerk wordt voltrokken. Van 1524 – 1530 ziet het Koning Christiaan II van Denemarken in Lier zijn ballingschap doorbrengen.

Klokken en beiaard

De toren bevat twee oude klokken, één gegoten door Alexis Jullien in 1704 en één door Van Aerschot-Vanden Gheyn in 1834. Sinds 1971 heeft het Belfort een kleine automatische beiaard met 23 klokken, dat om het kwartier een deuntje speelt.

 

Bronnen: Wikipedia | ‘Vlaamse Belforten, Werelderfgoed’ Michiel Heirman, Davidsfonds Leuven, 2003 | Blog: Les Beffrois, Les Perrons & Les Rolands
Oorsprong: 1369
Gebouwd: 1411 (huidige toren)
Bouwmateriaal: zandsteen
Stijlperiode: gotisch
Hoogte: 42,5 meter
Toegankelijkheid: niet toegankelijk voor publiek

 

Openingsuren Visit Lier

1 april – 31 oktober
maandag-vrijdag doorlopend  9-16.30 uur
zaterdag, zondag en feestdagen  9-12.30 uur en 13-16 uur

1 november – 31 maart
maandag- vrijdag  9-12.30 uur en 13.30-16.30 uur
gesloten zaterdag, zondag en feestdagen

Informatie

Bel: tel. +32 3 8000 555 Mail: info@visitlier.be 

Al 20 jaar werelderfgoed

Een mooi filmpje van RTV. Het is geplaatst een dag voor de viering van haar twintigjarige erkenning als werelderfgoed op 1 december 2019. Bij uitzondering mocht de opname ploeg de toren ook in en beklimmen.

Overnachtingsmogelijkheden in Lier

Onze voorpret bestaat voor een deel uit het boeken van een accommodatie. Het combineren van een bezoek aan een Belfort met een overnachting in de buurt ervan maken voor ons de beleving compleet en biedt ons meer tijd om informatie te verzamelen.

Hotel Guzy Lier

Hotel Guzy

Hotel Guzy ligt midden in het historische Lier en heeft op de begane grond een heerlijke chocolaterie en een leuke souvenirs winkel. Mooie ruime kamers, een superontbijt en het Belfort is op loopafstand…

Hotel Florent

Gelegen in het centrum van Lier, op slechts 200 meter van het belfort, ligt het Florent Hotel dat over kamers in boetiekstijl met moderne badkamers beschikt. Het hotel heeft een tuin en…

Hotel Hof van Aragon

Hotel Hof van Aragon

Het Hof van Aragon, waar u pittoresk logeert in de oude Lierse stadsbuurt, tafelt met traditie of feest in een stijlvolle setting. Sinds 1963 beleeft u er unieke momenten in een buitengewoon…

Eten en drinken

Tijdens ons bezoek aan Lier hebben wij meerdere lokalen bezocht. Even iets eten, pintje drinken en vooral sfeer te proeven. Niet alleen de informatiehonger dient immers gestild te worden.

Cafe De Zimmer Lier

1. Cafe De Zimmer

Direct achter de Zimmertoren is Café Zimmer. Een prachtig lokaal met een jukebox en een portretje van Tournee du Chat Noir aan de muur, dan zijn wij algauw om. Een charmante Brusselse zette ons naast de Triples een heerlijk plankje met knabbels voor. Helemaal top!

Cafe de Zimmer op Facebook

Zimmertoren van Lier

2. Koenie Koenie BBQ Bar

Twee barmannen waren eenduidig toe we vroegen naar een restaurant met een goed stuk vlees: Koenie Koenie! Uiteraard de proef op de som genomen. Het werden spareribs en burgers en inderdaad waren ze niet te versmaden. Een aanrader dus!

Koenie Koenie op Facebook

De drie recentste berichten

Op deze pagina hebben wij alle relevante informatie voor een bezoek aan dit belfort verzameld. Om dit actueel te houden zijn wij continu op weg naar één van de 56 belforten die op de Unesco Werelderfgoedlijst staan. Hieronder de recentste toevoegingen.

Bezoek Belfort van Dendermonde 2023

Bezoek Belfort van Dendermonde 2023

Bezoek Belfort van Dendermonde 2023 Het was Rein gelukt om contact te leggen met Patrick Segers, het diensthoofd Toerisme in Dendermonde en een afspraak te maken voor de bezichtiging van het Belfort. Niet alleen Patrick stond ons voor het Belfort en Stadhuis op te...