Belfort van Nieuwpoort
Bezoek in augustus 2023
Gemiste kans
Helaas is het in augustus 2023 niet gelukt om de toren te betreden. Ondanks verschillende verzoeken vooraf is het ons niet gelukt een afspraak te maken voor een bezoek. Wellicht een volgende keer.
Belfort van Nieuwpoort
Beknopte geschiedenis:
Oorsprong en bouw van eerste Graanhalle
Het Belfort van Nieuwpoort vindt zijn oorsprong in het gemeentelijk handvest dat de stad in 1163 krijgt van Filips van de Elzas. Er is al sprake van een graanhal in 1280. De eerste echte vermelding is uit 1292 wanneer er inkomsten worden gemeld van de graanhal die worden gebruikt voor de bouw van de Sint-Laurentiuskerk.
De rampspoed van 1383 en bouw van het Belfort
In 1383 krijgt Nieuwpoort te maken met een belegering door een coalitie van Gentenaren en Engelsen die de stad veroveren, plunderen en in brand steken. De schade is aanzienlijk en vanaf 1385 begint de wederopbouw. De graanhal wordt herbouwd, wederom aan de Grote Markt en dit keer met een belfort.
De ‘Hermanstoren’ en beiaard
Het belfort krijgt een jacquemart of uurklopper met twee houten figuren die ieder heel en half uur op een klok slaan. Het grootste figuur heet Herman en de toren wordt de Hermanstoren genoemd. Hieraan wordt in 1578 een beiaard toegevoegd dat na uitbreidingen in 1674 te groot wordt en daarom wordt verplaatst naar de toren van de Onze Lieve Vrouwekerk waar het tegenwoordig nog steeds hangt.
Schade in 1875 en totale vernietiging in 1914
In 1875 vindt er een restauratie plaats van de graanhal en het belfort maar fraaier wordt het niet. Er wordt zelfs gesproken van verminkingen. Het wordt nog erger op 27 oktober 1914 als de Belgische genietroepen de toren met dynamiet opblazen om te voorkomen dat de oprukkende Duitser er gebruik van kunnen maken. In de oorlogsjaren die volgen wordt de complete stad in puin gelegd.
Wederopbouw onder leiding van Josef Viérin
Van 1921 tot en met 1923 wordt het belfort gereconstrueerd met het originele materiaal. De ‘verminkingen’ uit 1875 komen niet meer terug en er worden zelfs verfraaiingen doorgevoerd. Het belfort krijgt een nieuwe bekroning die meer in lijn is met de streekeigen kerktorens. De nieuwe graanhal is na de nauwgezette reconstructie niet te onderscheiden van zijn voorganger.
Architectuur en kenmerken
De toren heeft een hoogte van 35 meter en is gebouwd in laatgotische stijl met materialen zoals gele bakstenen, tegels en leisteen. Het belfort heeft achtzijdige hoektorentjes en een piramidale torenspits met een windwijzer met de symbolen van het stadswapen: een schip en een leeuw.
Museumruimte en UNESCO Werelderfgoed
Tegenwoordig fungeert de graanhal voornamelijk als ontvangst- en tentoonstellingsruimte, terwijl het belfort sinds 1999 samen met 23 andere belforttorens in Vlaanderen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Bezoekers kunnen de graanhal alleen bezoeken tijdens tentoonstellingen of evenementen.
Het Belfort staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO sinds 1999 en is ook geclassificeerd als beschermd monument door de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen van België.
Bronnen:
-
#1 Website Les Beffrois, Les Perrons & Les Rolands geraadpleegd op 3 augustus 2023
-
#2 2003, Langs Vlaamse Belforten en Stadhuizen, Michiel Heirman, Uitgeverij Davidsfonds, Leuven.
-
#3 Zingende Torens’ Andreas Dill & Luc Rombouts, Davidsfonds Leuven, 2017.
-
#4 Website onroerenderfgoed.be, geraadpleegd op 3 augustus 2023.
-
#5 Website Wikipedia, geraadpleegd op 3 augustus 2023.
Oorsprong: 1280
Voltooiing toren: 1385:
Bouwmateriaal: gele kustbaksteen
Architect: Josef Viérin (herbouw 1923)
Stijlperiode: Laat-gotisch
Hoogte: 35 meter
Toegankelijkheid: niet
Openingsuren Belfort
Gesloten op maandag en dinsdag behalve tijdens Vlaamse schoolvakanties. van 1 april tot en met 30 september geopend van dinsdag tot en met zondag, telkens van 10 tot 17 uur(laatste toegang om 16 u.).
Informatie
Toerisme: Bel: +32 58 22 44 44 Mail: onthaal@nieuwpoort.be
Overnachtingsmogelijkheden in Nieuwpoort
Onze voorpret bestaat voor een deel uit het boeken van een accommodatie. Het combineren van een bezoek aan een belfort met een overnachting in de buurt ervan maken voor ons de beleving compleet en biedt ons meer tijd om informatie te verzamelen.
Hotel Montana
B&B Blauwe Huis
B&B Jeanne
Eten en drinken
Tijdens ons bezoek aan Nieuwpoort hebben wij meerdere lokalen bezocht om iets te eten, te drinken en vooral sfeer te proeven. Niet alleen de informatiehonger dient immers gestild te worden. Heb je nog een andere absolute tip waar een bezoek aan de Westhoek culinair mee opgeluisterd dient te worden of kun je de ultieme kroeg tippen? Stuur dan een bericht naar: info@belforten.com.
1. Ontbijt à la Montana
Onze hang naar authentieke overnachtingsplaatsen met ’s avonds gerede kans op wat leven in de brouwerij bracht ons dit keer naar Hotel Montana in De Panne. Gezellig familie hotel op loopafstand van het strand waar we ons tegoed hebben gedaan aan de ‘lekkerste mosselen ever’ in restaurant La Furnoise met een lange nazit in Bar Oasis. Op de foto het ontbijt op het terras van La Montana.
De drie recentste berichten
Op deze pagina hebben wij alle relevante informatie voor een bezoek aan dit belfort verzameld. Om dit actueel te houden zijn wij continu op weg naar één van de 56 belforten die op de Unesco Werelderfgoedlijst staan. Hieronder de recentste toevoegingen.
Theater Kalleke Step
Bericht over een onverwacht bezoek aan theater Kalleke Step in Grembergen tijdens een gepland bezoek aan Dendermonde.
Ros Beiaard en het Stadhuis van Dendermonde
Bericht over het bezoek aan het Stadhuis van Dendermonde en de Hollandse Kazerne met als rode draad: Ros Beiaard
Bezoek Belfort van Dendermonde 2023
Bezoek Belfort van Dendermonde 2023 Het was Rein gelukt om contact te leggen met Patrick Segers, het diensthoofd Toerisme in Dendermonde en een afspraak te maken voor de bezichtiging van het Belfort. Niet alleen Patrick stond ons voor het Belfort en Stadhuis op te...