Belfort van Tielt
Bezoek in augustus 2023
Gemiste kans
Helaas is het in augustus 2023 niet gelukt om de toren te betreden. Wellicht een volgende keer.
Belfort van Tielt
Beknopte geschiedenis van het Belfort van Tielt
Het belfort van Tielt, gelegen aan de Markt, heeft een rijke en bewogen geschiedenis die teruggaat tot de 13e eeuw. In 1275 geeft Beatrijs van Brabant, weduwe van Willem van Dampierre, toestemming voor de bouw van een lakenhalle. In datzelfde jaar krijgt Tielt ook toestemming om voor het hospitaal een stenen belfort te bouwen, precies op de plek waar nu het Tieltse stadhuis staat. Vermoedelijk stond hier eerder al een houten constructie.
Vernieling en wederopbouw
Het belfort en de aangrenzende lakenhalle hebben door de eeuwen heen veel te verduren. In 1383 verwoesten de Gentse “Witte Kaproenen” het complex voor de eerste keer. Vervolgens wordt het tijdelijk ingericht als versterkte plaats, totdat men het belfort vanaf 1394 opnieuw opbouwt. In de vijftiende eeuw worden de gebouwen zelfs vier keer verwoest: in 1452 door de troepen van Filips de Goede en in 1453 door de “Gentse Groententers.” In 1468 richt een zware storm opnieuw grote schade aan. In 1491 keren de Gentenaars terug en beschadigen zij de halle en het belfort nogmaals.
Uitbreidingen in de 16e en 17e eeuw
In de 16e eeuw ontwikkelt het belfort zich verder, ondanks nieuwe verwoestingen. Na een brand in 1545 wordt het gebouw hersteld, uitgebreid en voorzien van een modieuze renaissancestijl. Deze stijl geeft het belfort een nieuwe grandeur die past bij de status van Tielt als centrum- en handelsstad. Kunstenaars brengen medaillons, kleurrijke beelden en wapenschilden in cartouches aan op de gevelpartijen. Helaas gooien de godsdienstoorlogen en de ontvolking van Tielt aan het eind van de 16e eeuw roet in het eten; het pronkgebouw wordt volledig ontmanteld en daarna moeizaam opnieuw opgebouwd.
Rond 1620 krijgt de toren een bekroning van de hand van Romain De Caigny en krijgt het Tieltse belfort zijn typische renaissance-campaniletoren. Ook wordt de benedenverdieping van de toren omgebouwd tot een open gaanderij, wat het gebouw tot op vandaag een toegankelijk en elegant karakter geeft.
De Beiaard en behoud van het Belfort
In 1773 krijgt het belfort een volwaardige beiaard, gegoten door de beroemde Brugse klokkengieter Georges Duméry. Deze beiaard, oorspronkelijk bestaande uit dertig klokken, benadrukt het belang van het belfort als ceremoniële ruimte.
In 1784 dreigt het belfort gesloopt te worden, delen zijn bouwvallig en men is van mening dat de bouw van een nieuw stadhuis het belfort overbodig maakt. Dankzij hevig protest van enkele individuen kan de bevolking worden overtuigd om dit te voorkomen.
Tijdens de grondige en langdurige restauratie in de jaren 1880 krijgt het belfort een totaal ander uiterlijk en wordt het de helft kleiner. De middeleeuwse hallen aan de oostkant worden gesloopt en een nieuwe toegangstoren wordt aan de noordzijde aangebouwd. Rond de toren wordt in de toenmalige romantische stijl een fries van wapenschilden in witsteen aangebracht.
Beschadiging en herstel in de 20e Eeuw
Tijdens de bevrijding in 1944 raakt het belfort beschadigd, vooral door beschietingen die de beiaard en het klavier vernielen. Het herstel van deze schade gebeurt tussen 1957 en 1959, onder leiding van architect Gerard Vande Weghe. Zijn zoon, Luc Vande Weghe, voert in 1985 een grondige restauratie uit, waarbij ook de beiaard volledig in zijn oorspronkelijke ‘Dumery’-versie wordt hersteld, zodat het Tieltse belfort kan pronken met de enige originele Dumery-beiaard.
Erfgoedstatus
Het belfort van Tielt werd in 1999 opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO als onderdeel van de Belforten van België en Frankrijk, wat zijn historische en culturele waarde nog eens onderstreept. In 2008 onderging het belfort opnieuw een uitgebreide renovatie, waarmee het een blijvende herinnering blijft aan de rijke geschiedenis van Tielt.
Met dank aan stadsgids Berenice Vanrenterghem voor haar correcties en aanvullingen.
Bronnen:
#1 2003, ‘Langs Vlaamse Belforten en Stadhuizen’, Michiel Heirman, Uitgeverij Davidsfonds, Leuven.
#2 Leon Impe, ‘Belfort en beiaard te Tielt‘ in West-Vlaanderen Jaargang 11 (1962), p. 39.
#3 Luc Danhieux, ‘Opkomst en bloei van de belforten, hun betekenis’ in West-Vlaanderen Jaargang 11(1962), p.2.
#4 ‘Belfort en Halle, Tielt op website onroerenderfgoed.be, geraadpleegd op 31 augustus 2024.
#5 ‘Belfort van Tielt‘ op website wikipedia.org, geraadpleegd op 30 augustus 2024.
#6 ‘Belfort en halle te Tielt‘ op website belgiumview.com, geraadpleegd op 29 augustus 2024.
#7 ‘Trotse vrijheidssymbolen‘ op website stamgent.be, geraadpleegd op 31 augustus 2024.
#8 ‘De Tieltse Halletoren door de eeuwen heen’, Reinilde Goussaert, Uitgave van de heemkundige kring ‘De Roede van Tielt’ 1986
#9: ‘Beiaarden en torens in België’, Musea Nostra, Uitgeverij Ludion, Gent, 1994.
Belfort
Oorsprong: 13e eeuw
Bouw huidige toren: 1558 – 1560
Bouwmateriaal: gele streekbaksteen
Bouwmeester: –
Stijlperiode: renaissance
Hoogte: 36 meter
Toegankelijkheid: beperkt toegankelijk
Unesco volgnummer: 943-021
Beiaard
16381640: Eerste klok en voorslag met 8 ‘wekkers’
1641: Vernieuwing mechanische installatie
1650: 3 nieuwe klokken (H. Chaboteau, Gent)
1688: 2 nieuwe klokken (M. Sappurys, Ingelmunster)
1711: Nieuwe ‘wetklokke’ (J. Pauwels, Gent)
1772-1773: Nieuwe beiaard (J. de Mery, Brugge) met 30 klokken
1827: Levering twee ontbrekende klokken (Jacob du Mery, Gent)
1912: J. Denyn adviseert een restauratie
1944: Klavier en trommel stukgeschoten, klokken ongeschonden
1959: Restauratie: 7 kleinste klokken worden vervangen door klokken van M. Michiels uit Doornik, elektrisch pianoklavier wordt geïnstalleerd naast stokkenklavier
1986: Oorspronkelijke Du-Meryklokjes worden teruggeplaatst en het beiaard wordt herstemd
Openingsuren Belfort
Het belfort is enkel toegankelijk met een erkende streekgids. Neem hiervoor contact op met Toerisme Tielt.
Maandag: 9.00 – 12.00 uur
Dinsdag: 9.00 – 12.00 uur, 14.00 – 17.00 uur
Woensdag: 9.00 – 12.00 uur, 14.00 – 17.00 uur
Donderdag: 9.00 – 12.00 uur, 14.00 – 18.00 uur
Vrijdag: 9.00 – 12.00 uur
Zaterdagdag: 9.00 – 11.30 uur
Zondag: gesloten
Contact
Toerisme: Bel: +32 51 42 81 11 Mail: visit@tielt.be
Beiaardconcerten
Bekijk de website van de stad Tielt voor informatie van beiaardconcerten.
Overnachtingsmogelijkheden in Tielt
Onze voorpret bestaat voor een deel uit het boeken van een accommodatie. Het combineren van een bezoek aan een belfort met een overnachting in de buurt ervan maken voor ons de beleving compleet en biedt ons meer tijd om informatie te verzamelen.
Hotel Shamrock
Abeellogies
B&B Het Meikenshof
Eten en drinken
Tijdens ons bezoek aan Tielt hebben wij enkele lokalen bezocht om iets te eten, te drinken en vooral sfeer te proeven. Niet alleen de informatiehonger dient immers gestild te worden. Heb je nog een andere absolute tip waar een bezoek aan Tielt culinair ook mee opgeluisterd dient te worden of kun je de ultieme kroeg tippen? Stuurons dan een bericht: info@belforten.com.
Restaurant Piadza
Met veel moeite konden we een plekje bemachtigen op het terras van Piadza. De reden: de TAC Rally! Dit jaarlijkse spektakel, georganiseerd door de Tieltse Automobiel Club, levert prachtige beelden op van bolides die door de straten van Tielt razen. Over de paar pintjes en het schaaltje bitterballen dat we erbij genoten, valt niet veel te zeggen. Het was best oké, maar niet meer dan dat.
De drie recentste berichten
Op deze pagina hebben wij alle relevante informatie voor een bezoek aan dit belfort verzameld. Om dit actueel te houden zijn wij continu op weg naar één van de 56 belforten die op de Unesco Werelderfgoedlijst staan. Hieronder de recentste toevoegingen.
Theater Kalleke Step
Bericht over een onverwacht bezoek aan theater Kalleke Step in Grembergen tijdens een gepland bezoek aan Dendermonde.
Ros Beiaard en het Stadhuis van Dendermonde
Bericht over het bezoek aan het Stadhuis van Dendermonde en de Hollandse Kazerne met als rode draad: Ros Beiaard
Bezoek Belfort van Dendermonde 2023
Bezoek Belfort van Dendermonde 2023 Het was Rein gelukt om contact te leggen met Patrick Segers, het diensthoofd Toerisme in Dendermonde en een afspraak te maken voor de bezichtiging van het Belfort. Niet alleen Patrick stond ons voor het Belfort en Stadhuis op te...