Belfort van Tielt

Markt, 8700 Tielt, België

Belfort van Tielt

Bezoek in augustus 2023

Gemiste kans

Helaas is het in augustus 2023 niet gelukt om de toren te betreden. Wellicht een volgende keer.

Belfort van Tielt

Beknopte geschiedenis:

Beknopte geschiedenis van het Belfort van Tielt

Het belfort van Tielt, gelegen op de Markt, kent een rijke en bewogen geschiedenis die teruggaat tot de 13e eeuw. In 1275 gaf Beatrijs van Brabant, weduwe van Willem van Dampierre, toestemming voor de bouw van een lakenhalle. Vermoedelijk werd in de loop van de 13e of 14e eeuw ook een stenen belfort naast de halle opgetrokken, sommige bronnen wijzen echter ook op een eerder houten belfort in de 12e eeuw.

Vernieling en wederopbouw

Het belfort en de lakenhalle hebben door de eeuwen heen veel te verduren gehad. In 1381 werd het complex voor het eerst verwoest door de Gentse “Witte Kaproenen“, en vervolgens omgebouwd tot een versterkte plaats door de Tieltse baljuw Michel Galle. De halle werd pas vanaf 1394 herbouwd. Latere aanvallen, zoals die van het leger van Filips de Goede in 1452 en de “Gentse Groententers” in 1453, veroorzaakten opnieuw zware schade. De halle brandde volledig uit maar de torenromp van het belfort bleef echter overeind, en werd in 1466-1468 voorzien van een nieuwe campanilevormige bekroning. In 1491 komen de Gentenaars nogmaals terug waarbij de halle en het belfort opnieuw beschadigd raken.

Uitbreidingen in de 16e en 17e eeuw

In de 16e eeuw bleef het belfort zich ontwikkelen, ondanks nieuwe verwoestingen. Na een brand in 1545 werd het gebouw hersteld en uitgebreid, waarbij de toren in renaissancestijl werd uitgevoerd. Dit gaf het belfort een nieuwe grandeur die paste bij de toenmalige status van Tielt. Rond 1620 werd de toren opnieuw verfraaid met een renaissance-campanile en kreeg het uurwerk een update. Ook werd de benedenverdieping van de halle omgebouwd tot een open gaanderij, wat het gebouw een toegankelijker en eleganter karakter gaf.

De Beiaard en behoud van het Belfort

In 1773 kreeg het belfort een nieuwe beiaard, gegoten door de Brugse klokkengieter Georges Duméry. Deze beiaard, met dertig klokken, benadrukte het belang van het belfort als ceremoniële ruimte. In 1784 dreigde het belfort gesloopt te worden vanwege de bouw van een nieuw stadhuis, maar dankzij hevig protest van de bevolking werd dit voorkomen. Tijdens de restauratie van de jaren 1880 werd het belfort opnieuw aangepast, waarbij oude delen werden gesloopt en de toren grondig werd gerestaureerd.

Beschadiging en herstel in de 20e Eeuw

Tijdens de bevrijding in 1944 werd het belfort beschadigd, met name door beschietingen die de beiaard en het klavier vernielden. Het herstel van deze schade vond plaats tussen 1957 en 1959, onder leiding van architect Gerard Vande Weghe. De beiaard werd gerestaureerd en opnieuw in gebruik genomen, zodat het belfort weer zijn muzikale rol in de stad kon vervullen.

Erfgoedstatus

Het belfort van Tielt werd in 1999 opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO als onderdeel van de Belforten van België en Frankrijk, wat zijn historische en culturele waarde nog eens onderstreept. In 2008 onderging het belfort opnieuw een uitgebreide renovatie, waarmee het een blijvende herinnering blijft aan de rijke geschiedenis van Tielt.

Bronnen:
#1 2003, ‘Langs Vlaamse Belforten en Stadhuizen’, Michiel Heirman, Uitgeverij Davidsfonds, Leuven.
#2 Leon Impe, ‘Belfort en beiaard te Tielt‘ in West-Vlaanderen Jaargang 11 (1962), p. 39.
#3 Luc Danhieux, ‘Opkomst en bloei van de belforten, hun betekenis’ in West-Vlaanderen Jaargang 11(1962), p.2.
#4 ‘Belfrot en Halle, Tielt op website onroerenderfgoed.be, geraadpleegd op 31 augustus 2024.
#5 ‘Belfort van Tielt‘ op website wikipedia.org, geraadpleegd op 30 augustus 2024.
#6 ‘Belfort en halle te Tielt‘ op website belgiumview.com, geraadpleegd op 29 augustus 2024.
#7 ‘Trotse vrijheidssymbolen‘ op website stamgent.be, geraadpleegd op 31 augustus 2024.

Oorsprong: 13e eeuw

Bouw huidige toren: 1558 – 1560

Bouwmateriaal: gele streekbaksteen

Bouwmeester: –

Stijlperiode: renaissance

Hoogte: 36 meter

Toegankelijkheid: beperkt toegankelijk

Unesco volgnummer: 943-021

Openingsuren Belfort

Het belfort is enkel toegankelijk met een erkende streekgids. Neem hiervoor contact op met Toerisme Tielt.

Maandag: 9.00 – 12.00 uur
Dinsdag: 9.00 – 12.00 uur, 14.00 – 17.00 uur
Woensdag: 9.00 – 12.00 uur, 14.00 – 17.00 uur
Donderdag: 9.00 – 12.00 uur, 14.00 – 18.00 uur
Vrijdag: 9.00 – 12.00 uur
Zaterdagdag: 9.00 – 11.30 uur
Zondag: gesloten

Contact

Toerisme: Bel: +32 51 42 81 11 Mail: visit@tielt.be

Beiaardconcerten

Bekijk de website van de stad Tielt voor informatie van beiaardconcerten.

Overnachtingsmogelijkheden in Tielt

Onze voorpret bestaat voor een deel uit het boeken van een accommodatie. Het combineren van een bezoek aan een belfort met een overnachting in de buurt ervan maken voor ons de beleving compleet en biedt ons meer tijd om informatie te verzamelen.

Hotel Shamrock

Hotel Shamrock

Hotel Shamrock in Kortrijk biedt comfortabele kamers en een gezellige sfeer in het hart van de stad. Geniet van een uitgebreid ontbijt, gratis WiFi en een uitstekende ligging nabij bezienswaardigheden en het station. Perfect voor een ontspannen verblijf.
Abeellogies

Abeellogies

Abeel Logies biedt comfortabele, stijlvolle kamers in een rustige omgeving met moderne voorzieningen. Ideaal voor een ontspannen verblijf met gemakkelijke toegang tot lokale bezienswaardigheden en restaurants. Perfect voor zowel korte als langere verblijven.
Het Meikenshof

B&B Het Meikenshof

B&B Het Meikenshof biedt een gezellige sfeer met moderne kamers, gratis WiFi en een restaurant. Geniet van een uitgebreid ontbijt en de rustige tuin. Ideaal gelegen nabij het centrum en diverse bezienswaardigheden. Perfect voor een comfortabel verblijf.

Eten en drinken

Tijdens ons bezoek aan Tielt hebben wij enkele lokalen bezocht om iets te eten, te drinken en vooral sfeer te proeven. Niet alleen de informatiehonger dient immers gestild te worden. Heb je nog een andere absolute tip waar een bezoek aan Tielt culinair ook mee opgeluisterd dient te worden of kun je de ultieme kroeg tippen? Stuurons dan een bericht: info@belforten.com.

Piadza

Restaurant Piadza

Met veel moeite konden we een plekje bemachtigen op het terras van Piadza. De reden: de TAC Rally! Dit jaarlijkse spektakel, georganiseerd door de Tieltse Automobiel Club, levert prachtige beelden op van bolides die door de straten van Tielt razen. Over de paar pintjes en het schaaltje bitterballen dat we erbij genoten, valt niet veel te zeggen. Het was best oké, maar niet meer dan dat.

Restaurant Piadza

De drie recentste berichten

Op deze pagina hebben wij alle relevante informatie voor een bezoek aan dit belfort verzameld. Om dit actueel te houden zijn wij continu op weg naar één van de 56 belforten die op de Unesco Werelderfgoedlijst staan. Hieronder de recentste toevoegingen.

Bezoek Belfort van Dendermonde 2023

Bezoek Belfort van Dendermonde 2023

Bezoek Belfort van Dendermonde 2023 Het was Rein gelukt om contact te leggen met Patrick Segers, het diensthoofd Toerisme in Dendermonde en een afspraak te maken voor de bezichtiging van het Belfort. Niet alleen Patrick stond ons voor het Belfort en Stadhuis op te...