Sint-Romboutstoren Mechelen
Bezoek in augustus 2022
Fotografie bezoek
De Sint-Romboutstoren in Mechelen is in augustus 2022 bezocht om buitenfoto’s te nemen.
Sint-Romboutstoren Mechelen
Beknopte geschiedenis:
De bouw van de Sint-Romboutstoren
De Sint-Romboutstoren zoals we die nu kennen is de tweede toren met die naam op dezelfde plaats. De eerste vermeldingen zijn van 1217 tot 1250 (ca.), daarna van 1250 tot 1312, van 1351 tot 1400 en van 1401 tot 1500. Het huidige exemplaar is tot stand gekomen van 1452 tot 1520. De eerste steen van de huidige toren is gelegd door Jan van Muysen, de toenmalige communemeester van de stad Mechelen. De bouw was mogelijk doordat in 1451 Mechelen het recht kreeg om aan pelgrims aflaten te verlenen. Dit recht werd de daaropvolgende jaren met regelmaat vernieuwd zodat er genoeg geld binnenkwam om de bouw van de toren te financieren.
97,27 meter hoog (167 meter gepland)
De bouwmeester van de kathedraal is Jean de Oisy en maar liefst drie telgen van de bouwmeesterfamilie Keldermans van de toren. In het originele plan was een hoogte van 167 meter gepland maar door een te zwakke fundering en waarschijnlijk ook geldgebrek is dit nooit gerealiseerd. Op 97 meter werden de werkzaamheden in 1520 stilgelegd. De ambitie om hoger en fraaier te bouwen dan de Onze -Lieve -Vrouwetoren in Antwerpen moest de stad opgeven. Wel kreeg de Sint-Romboutstoren de functie van Kerkbelfort omdat het geplande belfort aan de stadshal niet gerealiseerd werd.
De zes luidklokken
De zes luidklokken van de Sint-Romboutstoren zijn een verhaal apart. De eerste twee kregen al in 1492 een plaats in de toren. Ze hingen er nog maar enkele jaren toen in 1499 de toren in vuur en vlam kwam te staan. De twee klokken smolten en zijn na de brand opnieuw gegoten met behoud van hun namen: de ‘Libertus’ en de ‘Magdalena’. De andere twee: de ‘Salvator’ en de ‘Rumoldus’ stonden nog buiten de toren en ontsprongen de dans. Later werden nog de ‘Karel’ – voor het eerst gegoten in 1524 – en de ‘Sint-Jan-Berchmans -gegoten in 1947- toegevoegd. Door het gebruik komt het voor dat klokken na verloop van tijd gaan barsten. Zo ook die in de Sint Rombouttoren en vijf van de zes klokken zijn meerdere malen hergoten.
De twee beiaarden
In 1527 werd de eerste voorslag van vier klokken uitgebreid tot acht klokken en in 1556 werd hier een uitgebreider klokkenspel en een klavier aan toegevoegd. Na nog meer toevoeging had het oude beiaard in het totaal 49 klokken toen het in 1981 werd vervangen door een compleet nieuw beiaard. Deze nieuwe stadsbeiaard is met 40 ton het zwaarste van België en het op drie na zwaarste van Europa. Alleen die van Berlijn (48 ton) en de twee beiaarden van Mafra in Portugal (elk 44 ton) zijn zwaarder.
De toren van beneden naar boven
Wie naar het uitzichtsplatform boven op de toren wil gaan zal alle 538 treden van de trappen naar boven moeten bestijgen want er is geen lift. Van onder naar boven passeer je de ‘Kraankamer’, de ‘Smidse’, de ‘Oude Beiaardkamer, de ‘Nieuwe beiaardkamer, de ‘Klokkenkamer’, de ‘Uurwerkkamer’, de ‘Askelder’ en last but not least de moderne ‘Skywalk’ met een geweldig uitzicht.
Bronnen:
Wikipedia, , geraadpleegd op 12 december 2022. | Website be, geraadpleegd op 12 december 2022. | Blog: Les Beffrois, Les Perrons & Les Rolands, , geraadpleegd op 12 december 2022. | Heirman, M. (2003) Langs Vlaamse belforten en stadhuizen. Leuven: Uitgeverij Davidsfonds NV. | Visit Mechelen (2022) Bezoekersgids Sint-Romboutstoren. Mechelen: VisitMechelen. | Website Onze toren, geraadpleegd op 12 december 2022
Oorsprong:
Gebouwd:
Bouwmateriaal:
Stijlperiode:
Hoogte:
Toegankelijkheid:
22 mei 1452
1452 – 1520
Brabantse zandsteen
gotiek
97m
zie openingstijden hieronder
Openingsuren Sint-Romboutstoren
Zondag t/m vrijdag 13:00 – 18:00 uur
Zaterdag 10.00 – 18:00 uur
Laatste bestijging 17:00 uur
Informatie
Stadhuis: Bel: +32 15 29 76 54 Mail: visit@mechelen.be
Overnachtingsmogelijkheden in Mechelen
Onze voorpret bestaat voor een deel uit het boeken van een accommodatie. Het combineren van een bezoek aan een belfort met een overnachting in de buurt ervan maken voor ons de beleving compleet en biedt ons meer tijd om informatie te verzamelen.
Martin's Patershof
Martin’s Patershof ligt midden in het historische centrum van Mechelen en beschikt over unieke accommodaties in een voormalige kerk. De stijlvolle kamers combineren originele elementen…
Hotel Brouwerij Het Anker
Overnacht in het eerste brouwerijhotel van België. Vanuit de unieke locatie in het hartje van het Groot Begijnhof kun je de stad Mechelen al wandelend in al haar facetten verkennen…
B&B De Vrome Vos
De Vrome Vos is een plek waar je even kan ontsnappen van de wereld. Omringd door de Begijnhofkerk en andere geschiedkundige pareltjes, waan je je al snel in een andere tijd…
Eten en drinken
Tijdens ons bezoek aan Mechelen zullen wij meerdere lokalen bezoeken om iets te eten, te drinken en vooral sfeer te proeven. Niet alleen de informatiehonger dient immers gestild te worden. Heb je een absolute tip waar een bezoek aan Mechelen culinair mee opgeluisterd dient te worden of kun je de ultieme kroeg tippen? Stuur dan een bericht naar: info@belforten.com.
1. Brasserie De Witten Vos
De Witten Vos is een moderne brasserie met een menukaart voor elke smaak. Van Belgische kost zoals varkenswangetjes met Gouden Carolusbier tot een exotische wok en verzorgde seizoenssuggesties. Wij gebruikten er een heerlijke lunch op het terras aan de Grote Markt. Echt een aanrader!
De drie recentste berichten
Op deze pagina hebben wij alle relevante informatie voor een bezoek aan dit belfort verzameld. Om dit actueel te houden zijn wij continu op weg naar één van de 56 belforten die op de Unesco Werelderfgoedlijst staan. Hieronder de recentste toevoegingen.
Theater Kalleke Step
Bericht over een onverwacht bezoek aan theater Kalleke Step in Grembergen tijdens een gepland bezoek aan Dendermonde.
Ros Beiaard en het Stadhuis van Dendermonde
Bericht over het bezoek aan het Stadhuis van Dendermonde en de Hollandse Kazerne met als rode draad: Ros Beiaard
Bezoek Belfort van Dendermonde 2023
Bezoek Belfort van Dendermonde 2023 Het was Rein gelukt om contact te leggen met Patrick Segers, het diensthoofd Toerisme in Dendermonde en een afspraak te maken voor de bezichtiging van het Belfort. Niet alleen Patrick stond ons voor het Belfort en Stadhuis op te...