Uitzicht vanuit het belfort
Bezoek in september 2016
Nog niet bewust
Na vele edities van de Gentse Feesten is het in september 2016 dan eindelijk zover dat het belfort beklommen wordt. Een dubbele stedentrip Gent en Brugge wakkert het idee aan om toch eens uit te zoeken waar een belfort eigenlijk voor staat…
Belfort van Gent
Beknopte geschiedenis:
De eerste rekening voor de bouw van het Belfort van Gent dateren uit 1313. Je mag hieruit afleiden dat de bouw in dat jaar gestart is. Tien jaar later waren de eerste vier lagen klaar en tussen 1377 en 1380 werd een voorlopige houten torenbekroning gebouwd waarop de Gulden Draak werd geplaatst. Deze eerste draak heeft bijna 500 jaar over de stad gewaakt en werd in 1853 vervangen. De huidige draak is nummer drie en is in 1980 geplaatst. Het belfort heeft in het totaal zeven verschillende bekroningen gehad, steeds aangepast aan het groeiend aantal klokken van de beiaard. In het midden van de 19de eeuw werd de laatste houten bekapping vervangen door een gietijzeren constructie. Door gebrek aan onderhoud ging deze dusdanig roesten dat deze ook weer vervangen werd. De huidige stenen spits, naar het 14de-eeuwse ontwerp, was net klaar voor de Wereldtentoonstelling van 1913. Tussen 1967 en 1980 zijn er nog stevige restauraties uitgevoerd om deze spits goed in verbinding te brengen met de rest van het belfort.
Kenmerken:
Start bouw:
Voltooiing:
Bouwmateriaal:
Stijlperiode:
Hoogte:
Aantal tredes:
Toegankelijk:
1313
1380
blauwe steen, kalksteen
eclectisch
91m
386 / 6 verdiepingen
dagelijks
Openingsuren
Maandag tot en met zondag 10.00 uur tot 18.00 uur
Boeken rondleidingen – Gidsenvereniging Artoria bvba
Telefoon: 09 375 31 61 (elke werkdag van 9 tot 12.30 uur)
Mobiel: 0479 51 52 42 (elke werkdag van 9 tot 17.30 uur)
E-mail: info@artoria.be
Overnachtingsmogelijkheden in Gent
Ghent Marriot Hotel
Het elegante Ghent Marriott Hotel combineert historische charme met een modern design. Dit hotel kijkt uit op de beroemde Korenlei aan de oever van…
IBIS Gent Centrum Opera
Het IBIS Gent Centrum Opera ligt in het historische Gent, op 2 minuten lopen van de opera en op 10 minuten lopen van de Sint-Baafskathedraal, het Belfort van Gent…
Pillows Grand Hotel Reylof
Het Pillows Grand Hotel Reylof heeft in oktober 2018 de kamers en openbare ruimtes gerenoveerd. Het hotel ligt op slechts 500 meter van het historische stadscentrum…
Eten en drinken
Tijdens ons bezoek aan Gent hebben wij spontaan enkele lokalen bezocht om ook voor de innerlijke mens te zorgen. Heb je nog een toevoeging of een absolute tip waar een bezoek aan Gent culinair mee opgeluisterd dient te worden stuur dan een bericht naar: info@belforten.com.
1. ’t Dreupelkot
Misschien niet het kleinste, dan wel het uniekste dreupelkotje van Vlaanderen en omliggende werelddelen. Met zijn meer dan 200 soorten jenevers, waarvan een aantal zelfgemaakte zoals de reeds wereldberoemde vanillejenever, is er meer dan keuze genoeg.
2. Lunchroom De Zwarte Zee
De Zwarte Zee is gevestigd aan de Leie en is op zonnige dagen een van de leukste locaties van de stad. Het uitzicht over de Leie is prachtig en genietend van de grote wafels die hier geserveerd worden trekt de hele stad aan je voorbij.
3. Paradijs van Wenemaar
Aan het Veerleplein tegenover ’t Gravesteen vind je ’t Paradijs van Wenemaar, kortweg ’t Paradijs. Je kunt er superlekker eten. De Gentse stoverij met Gulden Draak en handgesneden frietjes is een absolute aanrader.
De drie recentste berichten
Op deze pagina hebben wij alle relevante informatie voor een bezoek aan dit belfort verzameld. Om dit actueel te houden zijn wij continu op weg naar één van de 56 belforten die op de Unesco Werelderfgoedlijst staan. Hieronder de recentste toevoegingen.
Het is goed toeven in Lier
Het eerste bezoek aan een Belfort na de gedwongen Covid-winterslaap geschiedde redelijk op de bonnefooi. Alleen het hotel was zeer zorgvuldig uitgekozen op basis van de zeer centrale ligging. Hotel Guzy De kamers bevinden zich boven twee winkelpanden van dezelfde...
De draak van Ieper
In het kader van de restauratie van het belfort van Ieper is de draak van de staak gehaald. Ook Magriet, zoals ze sinds dit jaar heet, wordt gerestaureerd.
Camille Wybo’s glas-in-lood ramen
Bij het herstel van het belfort van Lo werden de ramen van de Vlaamse eetzaal voorzien van glas-in-lood ramen vervaardigd door Camille Wybo.