De drie torens van Sint-Truiden

Sint-Truiden wordt ook wel de stad van de drie torens genoemd. Toen wij ons bezoek aan het Belfort van Sint-Truiden aan het voorbereiden waren en ook tijdens het bezoek kwamen we deze zinssnede regelmatig tegen. De nieuwsgierigheid was dus gewekt. Bij het opkomen van de Grote Markt in Sint Truiden moesten wij echter wel heel goed kijken. De derde toren heeft tegenwoordig geen spits meer maar een platform dat een uitzicht over de stad verschaft. 

Grote ramp in 1975

Het beeld is op 9 december 1975 behoorlijk veranderd door een grote brand in de abdijtoren en het seminarie-internaat. Een ware verwoesting waarbij het nog een wonder was dat er niet veel slachtoffers zijn gevallen. De abdijkerk is nooit herbouwd en de oorzaak van de brand werd nooit achterhaald. Zoals genoemd is de spits van de Abdijtoren nu vervangen door een platform dat via een open trap bereikt kan worden. De bestijging via de 196 treden wordt beloond met een adembenemend uitzicht. 

Hoe zag het er voor de brand uit

Tot ons geluk vonden wij het boek ‘De Vlaamse Steden’ met daarin de bovenstaande foto. Het belfort van Sint-Truiden wordt hierop nog prachtig geflankeerd door de toren van de Abdijkerk en de toren van de O.L. Vrouwekerk. Een prachtige foto, gemaakt in 1948 door fotograaf Cas Oorthuys #1.

Monumenten van stedelijke autonomie

De Vlaamse belforten worden trouwens in het boek als ‘Monumenten van stedelijke autonomie’ aangeduid. Een prachtige en zeer kernachtige aanduiding. Het belfort van Sint-Truiden wordt samen met die van Meenen en Veurne genoemd als de drie belangrijkste 17e eeuwse belforten met een traditionele architectuur, opgetrokken in de zogenaamde Na-Gothiek. 

#1 De Vlaamse Steden, Uitgeverij Contact, Amsterdam – Antwerpen
Eric Cornelissen

Eric Cornelissen

Wanneer het was is niet meer bekend maar tijdens een editie van de Gentse Feesten ontstond de interesse in de geschiedenis en de betekenis van Belforts. Met een vette knipoog naar Reinhold Messner die als eerste de veertien hoogste toppen van de wereld beklom moest iemand maar eens de eerste zijn die alle belforten van de Lage Landen gaat beklimmen! Pas later werd duidelijk dat het er geen 14 maar 56 zijn. Die Messner had het maar makkelijk.