Camiel Wybo’s glas-in-lood ramen

Camille Wybo werd in 1878 in Veurne geboren. Hij was de tien jaar jongere broer van Arthur Wybo die van 1900 tot 1910 als tekenaar werkzaam was in het bekende glazeniers atelier van Jules Capronnier in Scharbeek. Dit nam hij later over. De broers hadden samen een atelier in de Handboogstraat in Veurne. In de Sint-Walburgakerk te Veurne zijn nog steeds de schitterende glasramen te zien die zij hebben getekend. Tot zijn dood in 1937 beheerde Camille het archief van Arthur die in 1914 overleed.

Vlaamse eetzaal

De ramen van de oude Vlaamse eetzaal op de eerste verdieping van het stadhuis en belfort van Lo zijn door Camille in 1922 vervaardigd en markeren de afronding van het grote herstel van het belfort van Lo na de Eerste Wereldoorlog. De glas in lood ramen vertonen de wapenschilden van de toenmalige wereldlijke en kerkelijke heersers zijn afgebeeld.

Bron: Oxford Art Online [online] https://www.oxfordartonline.com/

 

(Klik op de afbeeldingen voor een vergroting)

Eric Cornelissen

Eric Cornelissen

Wanneer het was is niet meer bekend maar tijdens een editie van de Gentse Feesten ontstond de interesse in de geschiedenis en de betekenis van Belforts. Met een vette knipoog naar Reinhold Messner die als eerste de veertien hoogste toppen van de wereld beklom moest iemand maar eens de eerste zijn die alle belforten van de Lage Landen gaat beklimmen! Pas later werd duidelijk dat het er geen 14 maar 56 zijn. Die Messner had het maar makkelijk.