Magriet komt omlaag!

De draak van Ieper die al 700 jaar vanaf het belfort over de stad en haar schatten waakt is van haar plaats gekomen. Haar plaats? Jazeker door een heuse drakoloog is haar geslacht vastgesteld. Bij het eerste contact op dinsdag 26 november gaf dr. Aeck (acteur Eric Peeters) haar ook nog een naam: Magriet. Deze komt niet geheel uit de lucht vallen en is ze vernoemd naar de verschillende Magaretha’s die in de middeleeuwen een rol speelden in Ieper.

Het Yper Museum maakt er veel werk van

Het bovenstaande is onderdeel van een serie gebeurtenissen, georganiseerd door het Yper Museum, rondom de restauratie van de draak. Er staat nogal wat op stapel. Zo komt er een tentoonstelling, een kinderboek, een drakenmarathon en een wetenschappelijke artikelenreeks. Het een en ander is te volgen op de website van het museum. Erg leuk is ook de reeks van korte filmpjes waarin de verrichtingen van de eerdergenoemde ‘drakoloog’ en zijn assistent zijn te volgen.

Niet de eerste buiklanding

Het is niet de eerste keer dat de draak omlaag komt. Sinds het begin van de veertiende eeuw waakt ze vanaf de top van het belfort over de stad. Al in 1383 werd ze tijdens het beleg door de Gentse en Engelse troepen flink beschadigd. Ze werd omlaag gehaald en snel hersteld. Daarna duurde het tot het einde van de zeventiende eeuw voordat de eerste draak definitief ‘afdaalde’. Ze werd vervangen door een tweede draak die uiterlijk precies op de eerste leek. Deze draak donderde bij de beschietingen in 1914 van het belfort. Gelukkig werden de brokstukken veiliggesteld door Ieperlingen zodat een restaurateur na de Eerste Wereldoorlog de draak kon herstellen. Verschillende malen kwam zij in de laatste eeuw naar beneden: tijdens een handelsbeurs in 1933 en in 1952 nadat de wind een vleugel heeft afgerukt. De laatste keer tot nu toe was in 1997. In dat jaar werd de draak compleet opgeknapt maar nu alweer 23 jaar later dient haar koperen body opnieuw te worden verguld.

Covid-19 is wel een spelbreker

Wat zouden we graag naar Ieper afreizen om Magriet persoonlijk te ontmoeten. Helaas weerhouden de quarantainerestricties ons ervan om te gaan. Aan Magriet ligt het niet want zij heeft geen beperkingen, ze schijnt zelfs op bezoek te gaan bij de draak van Gent. Het zou trouwens ook wat zijn: een draak met een mondkapje. Een keer kuchen en het is weg 😉

Reportage van Focus | WTC

Focus | WTC was zo vriendelijk om ons toe te staan de volgende reportage over de draak van Ieper te delen.

Eric Cornelissen

Eric Cornelissen

Wanneer het was is niet meer bekend maar tijdens een editie van de Gentse Feesten ontstond de interesse in de geschiedenis en de betekenis van Belforts. Met een vette knipoog naar Reinhold Messner die als eerste de veertien hoogste toppen van de wereld beklom moest iemand maar eens de eerste zijn die alle belforten van de Lage Landen gaat beklimmen! Pas later werd duidelijk dat het er geen 14 maar 56 zijn. Die Messner had het maar makkelijk.